Svårt att komma åt bombbyggare

I går togs ju två 14-åriga pojkar i Uppsala in av polisen, misstänkta för att ha tillverkat hemgjorda bomber. Det är inte första gången polisen i Uppsala upptäcker unga killar som ägnar sig åt att bygga bomber, men det är svårt för polisen att komma åt dem.

Det är nämligen inte ett brott i sig att bygga bomber.

En av de som bygger bomber hemma är Niklas från Uppsala:
- Det är en adrenalinkick när det sprängs, man känner som en wow-känsla går genom hela kroppen. Det är mycket lätt på internet att hitta ett recept för hur man ska göra, säger han.

Niklas är inte ensam om att bygga bomber i Uppsala. För några år sen upptäcktes ett gäng killar på Fyrisskolan som hade material till bomber i sina skåp. Igår tog polisen alltså in två 14-åriga killar som misstänks ha byggt bomber. Enligt polisen kan det finnas en koppling till sprängningen av en bankomat på Västertorg i oktober.

De flesta som bygger hemma gör det för att de tycker det är kul. Men det är ett mycket farligt nöje säger Bertil Olsson som arbetar som tekniker vid Uppsalapolisen:
- De förstår inte effekten av detta. Det är för instabilt. Det räcker med ökat tryck eller friktion för att det skall detonera, säger han.

Kontakta reportern
erik.moller@sr.se