Seminarieparken. Foto: Mårten Nilsson/SR.

Ja till bostäder vid Seminariet

"Det är sånt här man får ta"
2:05 min

Uppsala kommun har nu sagt sitt i frågan om bostadsbyggen vid Seminarieparken. Vid måndagskvällens kommunfullmäktige röstade M, S och KD igenom bostadsbyggena. Beslutet väntas överklagas till länsstyrelsen. 

Omröstningen följde de kända partilinjerna och slutade 48-32. Mot bygget röstade C, FP, MP, V och SD. En ledamot var frånvarande.

Bland dem som engagerat sig mot bygget och som följde debatten på åskådarplats möttes beslutet med besvikelse.

– Det är ju demokrati i landet och sådant här får man ta. Men det känns lite jobbigt, sade  Eva Strignert.

Under debatten vädjade de partier som är emot bygget till S, M och KD att ändra sig, framför allt med argumentet att det handlar om att bevara en unik miljö i landet. Företrädare för S, M och KD svarade att de var genuint övertygade om att det förslag som röstades igenom var en god lösning som gav nya bostäder, en offentlig park och bevarande av de kulturhistoriskt värdefulla seminariebyggnaderna.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet frågade upprepade gånger vilka löften som getts till byggbolaget NCC under åren och om kommuen förbundit sig till någon som inte går att dra sig ur. Men från plan- och byggnadsnämnden försäkrade både moderaten Liv Hahne och socialdemokraten Monica Östman att inga löften getts till NCC.

Tonen i debatten var tidvis både tuff och lite desillusionerad.

– Det är vansinnigt att bygga bort Uppsalas själ och hjärta, kultur och historia. Annars är det bara en sovstad, sade vänsterpartiets Ilona Szatmari Waldau.

Och Centerpartiets Anne Lennartsson höll med.

– Jag har på riktigt försökt förstå hur man gör något bra för Uppsals stadsmiljö när man vill bygga hus på Seminarieområdet, sade hon.

Men Socialdemokraternas Erik Pelling slog tillbaka och ifrågasatte hur starkt engagemanget egentligen var hos Centerpartiet och Folkpartiet.

– Inget av de partierna har använt det trumfkort de faktiskt sitter på, nämligen att de sitter med i den styrande alliansen, sade han.

Beslutet kommer säkerligen att överklagas till länsstyrelsen, som har möjlighet att upphäva den nu beslutade detaljplanen.

Kommunfullmäktige antog under måndagskvällen även den fördjupade översiktsplanen för Storvreta, förutom bostäder även inkluderande bland annat handelsplats och vikingapark. Det beslutet röstades igenom av den borgerliga alliansen och Sverigedemokraterna, medan de rödgröna partierna röstade emot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".