Tove Näslund och Björn Eriksson, sjuksköterskestudenter, som manifesterar för högre lön. Foto: August Bergkvist/P4 Uppland

Sjuksköterskor kräver högre lön

Sjuksköterskestudent: ”24 000 är fullständigt rimligt”
1:23 min

Minst 24 000 kronor i ingångslön - det manifesterar sjuksköterskestudenter för idag runt om i landet. Bland annat i Uppsala där de under eftermiddagen tågade från BMC till Stora Torget.

– Det handlar om att får upp ögonen för vår situation och att fler av de som tar examen ska våga begära den län de är värda, säger Tove Näslund, en av de som tågade i Uppsala.

Hur pass rimligt är kravet att få minst 24 000 kronor i ingångslön?

– Jag tycker det är fullständigt rimligt med tanke på det ansvar vi ska ta och den kompetens som vi har när vi går ut, säger Björn Eriksson, också med i tåget.

När det gäller frågan om Akademiska sjukhuset märkt av sjuksköterskeprotesten när de rekryterar inför sommaren har vi haft svårt att få ett tydligt svar, bland annat på grund av att alla divisioner sköter sin egen rekrytering. Men i ett mail skriver personaldirektören Ingrid Persson att bl.a. onkologi-thorax och medicindivisionen saknar ca 10 sjukskötersko och att också andra har lite svårt att rekrytera grundutbildade sjuksköterskor.

Personaldirektören meddelar också att ingångslönerna för nyexaminerade sjuksköterskor är individuella och att man därför inte kan uppge någon specifik lönegräns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".