Foto: Åsa Wistedt/SR

Badbesökare: "Priserna uppe i takhöjd redan"

Besökare: ”Uppe i takhöjd redan”
1:38 min

Det är dyrt redan nu - det säger flera av de besökare på badet på Fyrishov i Uppsala som vi träffade i dag med anledning av att priserna där kan komma att höjas på grund av kommunala besparingar.

Indraget stöd till allmänhetens bad på Fyrishov och mindre pengar till vinterunderhåll av fotbollsplaner och spolning av Studenternas. Det är några av besparingarna som Uppsala kommuns idrotts- och fritidsnämnd beslutade om på tisdagen.

Men flera besökare på Fyrishov är kritiska till eventuella höjda entréavgifter.

– Jag skulle vilja säga att det är uppe i takhöjd redan. Vi skulle nog tänka kanske en gång till om det var ännu dyrare, säger en av besökarna.

– Det är jättedyrt, jag tycker att de ska minska istället, säger en annan Fyrishovbesökare.

De flesta neddragningarna får effekt 2013 – men vissa kommer Uppsalaborna att märka av redan i år.

– På Studenternas bana 2 kommer vi att lägga isen först i januari i stället för som förut i november. Vi kommer att minska skötseln av konstgräsplanerna och grusplanerna kommer vi inte att underhålla under vintern, säger Inger Söderberg (M), som är ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

– Den stora besparingen får vi på Fyrishov. Där räknade vi först med att vi skulle bli tvungna att dra in en mängd timmar. Men genom att boka precis de timmar vi vill ha till samma pris som allmänheten kan vi spara en miljon.

Den stora skillnaden blir i stället att allmänhetens bad kan bli dyrare. Tidigare fick anläggningen en ersättning för alla vuxna badgäster, oavsett om de kommer från kommunen eller utifrån. Men den ersättningen dras nu in.

– Hur mycket dyrare beror på Fyrishov. Men antagligen måste de höja priserna för att klara sin budget.

Vilka konsekvenser får neddragningarna på de andra idrottsanläggningarna, som Studenternas isbana och på olika fotbollsplaner?

– På Studenternas innebär det en minskning med ungefär 300 timmar, för allmänhetens åkning och föreningar haft möjlighet att boka. Men vi räknar med att kunna omfördela en del tider och med Relitahallen har Uppsala fått fler timmar bandyis.

Hur tror du att Uppsalas idrottsliv påverkas av besparingarna?

– Om vi inte får mer pengar 2013 kommer det att få konsekvenser, eftersom de skulle drabba isytorna. Men under 2012 ser jag bara marginella effekter. Vissa kommer naturligtvis att bli drabbade, säger Inger Söderberg.

Vilka då?

– Kan man inte spela fotboll mitt i vintern på konstgräs, utan man får vänta till andra veckan i januari, det kan man tycka är en försämring. Men för allmänheten kommer det här med baden nog att kännas som en negativ konsekvens.

Totalt ska omkring 7 miljoner sparas, varav hälften under 2012. Den rödgröna oppositionen motsatte sig förslaget och har tagit fram en egen budget för hur den vill att besparingarna ska se ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".