Bålsta

Landstinget skärper tonen mot Medpro

Landstinget håller koll på Medpro
1:46 min

Landstinget i Uppsala skärper nu sin hållning mot den bolagskoncern som står bakom driften av Bålsta vårdcentral. Landstinget har beslutat att hålla ett öga också på Medpros moderbolag i Danmark.

Nyligen blev det känt att Medpro Clinic AB, som driver Bålsta vårdcentral och som ingår i koncernen, riskerar att förlora sin F-skattsedel till följd av obetalda skatteskulder.

Och som en följd av det har landstinget beslutat att hålla ett öga också på Medpros moderbolag i Danmark.
– Vi har anlitat en dansk bolagsjurist som bevakar Medpro Aps som är moderbolag i den här koncernen, säger Jens Larsson, landstingets chefsjurist.

Varför det?
– Vi vill säkerställa att vd:n lever upp till det han har sagt. När det gäller F-skattsedeln ser vi det som en oerhört olycklig utveckling och det ska adderas till de problem de haft att betala offentliga skulder och som vi redan tidigare sagt att vi ser allvarligt på.

Bolaget i Bålsta har 800 000 kr i skatteskulder, vilket gjort att skatteverket beslutat att dra in bolagets F-skattsedel, ett beslut som har överklagats. I förra veckan hade landstinget ett möte med bolaget för att informera sig om det ekonomiska läget, och enligt Jens Larsson lovade vd:n att affärerna ska ordnas upp, både gentemot landstinget och skatteverket. Nyligen har det också blivit känt att Medpro inte har skrivit på vårdavtalet med landstinget, vilket kan läggas till att det redan tidigare framkommit att bolaget beviljats en avbetalningsplan på köpet av Bålsta vårdcentral, också det utan skriftligt avtal. Att vårdavtalet nu inte undertecknats av bolaget ska dock inte betyda så mycket, säger Jens Larsson.

- De viktiga avtalen är signerade: hyresavtal och avtal om köpeskillingen.

Och landstinget har inte skrivit sina avtal med bolaget i Bålsta, framhåller Jens Larsson.
- Alla relevanta avtal är skrivna med moderbolaget i Danmark, vilket gör att vi har - som vi bedömer det i dag - oerhörda säkerheter för våra utestående fordringar. Och det är Medpro Aps väldigt medvetna om. Från landstingets sida och från min roll som jurist kan jag säga att vi sitter oerhört säkert. Däremot kan jag förstå att medborgarna känner en oro, säger Jens Larsson

Medpro har hittills betalat åtta av de 20 miljoner som de köpte Bålsta vårdcentral för. Vi har sökt vd:n för Medpro-koncernen Hans Wittrup, dock utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".