Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Städbolag överger Medpro

Uppdaterat fredag 27 april 2012 kl 17.40
Publicerat fredag 27 april 2012 kl 14.11
Fler bakslag för Medpro
(2:12 min)
Bålsta vårdcentral Foto: Cathrin Reth SR Uppland

Medpro Clinic som driver Bålsta vårdcentral ställs nu inför nya problem. Det städbolag som skött städningen på vårdcentralen har bestämt sig för att hoppa av från och med måndag nästa vecka.

– ISS har sagt upp avtal per den 30 april beroende på att Medpro har förlorat sin F-skattsedel. Och en F-skattsedel är ju förutsättningen för att ett företag ska kunna bedriva sin näringsverksamhet, säger Christer Ekelund, kommunikationsdirektör på bolaget ISS.

Nu är det beslutet i och för sig överklagat - splear det någon roll för er?

– Vi måste utgå ifrån det läge som gäller i dag och nu har de ingen F-skattsedel, säger Christer Ekelund.

Att ISS hoppar av är ännu ett bakslag för Medproc Clinic, som förlorade F-skattsedeln på grund av sina skatteskulder på 800 000 kronor. Dessutom har Uppsalalandstinget hittills bara fått in 8 av de 20 miljoner som bolaget köpte Bålsta vårdcentral för, och landstinget har också en fordran på nära två miljoner gällande hyresskulder.

Att städbolaget nu hoppar av kommenteras av landstingsstyrelsens ordförande, moderaten Erik Weiman.

--Företaget som driver Bålsta vårdcentral är skyldiga att uppfylla alla sina åtagande gentemot landstinget. I det ingår naturligtvis att ha en god vårdhygien och det är företagets sak, att för att kunna vara en leveratör till landstinget säkerställa det här. Hur de löser det överlåter jag till det aktuella företaget att svara på, säger Erik Weiman.

Upplandsnytt har upprepade gånger på senare tid sökt vd-n för Medprokoncernen Hans Wittrup för att kommentera bolagets situation, men han har inte ringt tillbaka. Chefen för Bålsta vårdcentral Heike Nykvist säger dock till Upplandsnytt att vårdcentralen har löst städfrågan så att städare kommer att finnas på plats på måndag.

I den situationen så har också blivit känt att två av de avtal som Uppsalalandstinget ingått med Medpro aldrig blivit undertecknade, det gäller dels själva vårdavtalet med bolaget, dels den avbetalningsplan som gjorts upp för köpesumman av Bålsta vårdcentral, i det senare fallet uppges det aldrig ens ha formulerats något skriftligt avtal.

Nu vill den borgerliga landstingsledningen att det utreds hur rutinerna sköts för avtalsskrivande och kommer därför på landstingsstyrelsens möte i dag att ge ett uppdrag till landstingsdirektören att se över rutinerna och vilka brister som kan finnas.

-- I det aktuella fallet har man försäkrat mig om att vi har ganska bra på fötterna när det gäller de här frågorna men jag tycker att det är väldigt viktigt när man är förtroendevald och förvaltar medborgarnas pengar att de administrativa rutinerna är så ändamålsenliga som möjligt, säger Erik Weiman.  

Men socialdemokraternas Börje Wennberg är kritisk till landstingsledningen.

– Det är naturligtvis ytterst allvarligt att vi som landsting har låtit verksamheten rulla och gå under bortimot ett år utan att man har skrivit på vad man åtagit sig. Jag lägger ansvaret på den politiksa ledningen, säger Börje Wennberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".