Majbrasa i Bellevueparken i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Många vill elda på sista april

"Jag har inte varit med om att någon fått avslag"
1:31 min

På Uppsalapolisens tillståndsenhet har man haft bråda dagar. Sista april närmar sig och alla som har tänkt anordna en större majbrasa måste göra en anmälan. Tidigare år har uppgiften legat på brandförsvaret, men i år har polisen övertagit hela ansvaret. Gunilla Eriksson är en av de som tar emot anmälningar.

– När det är större valborgsmässofiranden med fyrverkerier, körsång och lotterier då krävs det tillstånd och det kostar 700 kronor. Är det ett mindre arrangemang som anordnas av exempelvis bostadsrättsföreningar så måste man också anmäla att man ska ha majbrasa.

Om majbrasans diameter eller höjd är mer än tre meter behöver man göra en anmälan innan man tänder på. Tidigare år har brandförsvaret varit de som tagit emot anmälningar om brasor, men det ledde ofta till missförstånd då många trodde att de även gav tillstånd till brasor. Nu har i stället polisen övertagit allt som har med anmälningar att göra, förklarar brandförsvarets chef för förebyggande avdelningen, Göran Karlsson.

– Eldning av majbrasor är inte någon brandkårsfråga vilket folk kanske felaktigt tror, att det är något som vi ger tillstånd till. Det enda vi kan säga är om man inte får elda och det är brandchefen som utfärdar eldningsförbud som grundar sig på vilket väder det är och brandriskprognoser.

Det är ovanligt att någon som anmäler en större brasa inte får tillstånd. Gunilla Eriksson på tillståndsenheten kan inte erinra sig att det någonsin har hänt.

– Jag har inte varit med om att någon fått avslag på något valborgsmässofirande. Vi brukar aldrig säga nej, vi är väldigt snälla här på tillståndsenheten.

                                                                           Reporter Josefin Lilja

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".