Den nya räddningsbåten sjösätts i dag. Foto: Fredrik Myrberg / Sjöräddningssällskapet i Öregrund
Öregrund

Sjöräddningen ska bli bättre med ny båt

Sjöräddare: ”Det är kort och gott en bättre båt”
1:31 min

Sjöräddningssällskapet i Öregrund har från och med lördagen en ny räddningsbåt. Det gör att sjöräddningen kan förbättras, säger Fredrik Myrberg.

-- Kort och gott så är det en bättre båt än den lilla vi haft. Sjuktransporter i skärgården kommer bli bättre till exempel.

På lördagen sjösätter och namnger Sjöräddningssällskapet i Öregrund sitt nytillskott. En räddningsbåt som är sju meter lång och går i 30 knop. Fördelen är snabbheten och att den kan gå väldigt grunt. Det gör att den nya båten kompletterar den större räddningsbåten

-- Om vi går ut i havet tar vi den stora och går vi ut i skärgården tar vi den lilla.

Den nya båten kommer att användas mycket för att leta efter försvunna personer i dom grunda vattnen - och för sjuktransporter. En fördel med att Sjöräddningssällskapet i Öregrund nu har två bra båtar är förstås att det går att göra insatser på två ställen samtidigt.

– Det händer ju trots allt att den stora båten är ute på uppdrag och så kommer det ett larm till, det händer flera gånger under sommaren. Det bli bättre nu med den nya båten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".