I tingsrätten på sista rättegångsdagen. Foto: Thomas Magnusson/SR.
Uppsala

Åklagaren: "Minst 14 års fängelse"

"Han kunde ha dött”
2:13 min

I dag avslutades rättegången om kidnappningen av en 25-årig Uppsalastudent i vintras. Åklagare Lars Hedvall yrkar på minst 14 års fängelse för de två huvudmisstänkta och minst 10 år för fångvaktaren. Försvarsadvokaterna säger att de huvudansvariga bör släppas fria.

Åklagare Lars Hedvall menar att det bör bli höga straff för att det är brutalt utfört och välplanerat och att de åtalade har visat likgiltighet inför hur det skulle gå för Uppsalastudenten och utsatt honom för livsfara flera gånger. Det är proffsigt utfört till viss del men liknar mer Jönssonligan när det gäller annat och det gör inte att man bör se mildare på det hela utan tvärtom, det har inneburit fler risker för den kidnappade.

– Mannen kunde ha dött av medicineringen, han kunde ha fryst ihjäl. Det gör att här får man titta på vad som skulle hänt om han hade dött. Då hade jag förmodligen åtalat också för mord och då har man en straffskala som går väldigt högt upp. Då kan man knappast lägga sig under 14 år vad gäller 26-åringen och kvinnan.

26-åringens advokat tycker att han ska frikännas och att det inte finns några bevis för att hans historia inte stämmer. Han har sagt i rätten att Uppsalastudenten varit med på det och bett honom göra kidnappningen för att han skulle bli känd. Advokaten yrkar på att han frikänns och försätts på fri fot så fort som möjligt.

– Försvarets slutsats blir att vid det enda ställe man faktiskt kan kontrollera Uppsalastudentens berättelse så stämmer den inte. Mot bakgrund av den här omständigheten och de övriga frågetecken som jag redogjort för så är försvarets uppfattning att åklagaren inte ställt det utom rimligt tvivel. All bevisning vägs in i den berättelse som 26-åringen har lämnat. Det finns ingenting i den övriga bevisningen som inte förklaras av hans berättelse. Därför ska det här åtalet ogillas, sade advokat Hugoson i Uppsala tingsrätt.

Den 23-åriga kvinnans advokat yrkar också på frikännande och att hon ska släppas så fort som möjligt - det för att hon inte haft någon avsikt att göra något brottsligt mot den kidnappade. Hon har trott att det handlat om en överraskning, hon har inte haft koll på planerna och inte heller vad som hände i huset i Norrland.

Fångvaktaren har erkänt mindre grovt människorov och advokaten yrkar på skyddstillsyn. Han fokuserade mycket på att fångvaktaren inte hade något med planeringen att göra. Händelsen skulle kunna utförts utan fångvaktarens medverkan. Åklagaren håller inte med:

– När det gäller fångvaktaren är det uppenbart att han kommit in i ett senare skede, men han har varit ett viktigt bidrag, han har varit med i bortförandet, han har varit vakt. Han har förstått brottet i dess fulla allvarliga form och han är gärningsman till människorov, inte någon lindrigare form. Men där menar jag att det finns anledning att sätta ett lägre straff. Dock är inte jag beredd att ha ett straffvärde som går under tio år i det fallet, sade åklagare Lars Hedvall i rätten.

Det är beslutat att de åtalade ska vara fortsatt häktade och att fångvaktaren ska genomgå en rättpsykiatrisk undersökning. Dom väntas 29 maj.


Sista rättegångsdagen steg för steg:

                      

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".