1 av 3
Försvarsjuristen Folke Borgh (tv) utfrågas av Roger Gustafsson på Länsstyrelsen inför oroliga åhörare. Foto: August Bergkvist / SR
2 av 3
Här i Trögdsgården hölls mötet. När stora salen blev fylld ställde sig folk i köket och hallen och lyssnade. Foto: August Bergkvist / SR
3 av 3
Många besökte mötet. Parkerade bilar kantade vägarna runt hela Veckholm. Foto: August Bergkvist / SR
VECKHOLM

Starka protester mot skjutfält

2:31 min

Inom kort fattar Länsstyrelsen beslut om Försvarsmakten ska få klartecken till att utöka sin verksamhet på Veckholms skjutfält intill Mälaren söder om Grillby. Inför beslutet kallade myndigheten till ett möte i Veckholm där bygdens folk fick säga sin åsikt och motståndet var kompakt.

– I somras, när helvetet brakade lös, när ni hade den här stora övningen, då sprack min skorsten, sade en av mötesdeltagarna.

– Miljön ställer hårdare och hårdare krav. Ta pengarna nu, lägg ner och gör något annat, sa en annan deltagare och möttes av applåder.

Det var bortåt 300 personer i den lilla bygdegården. Det stod till och med folk i gårdens kök och entrehall.

Skjutfältet har funnit ända sen 1940-talet och användningen har varierat.

Nu vill Försvarsmakten öka aktiviteterna betydligt. Det talas om en bra bit över ett par hundra skjutdagar per år.

Det här har skapat oro bland boende i såväl Enköping och Håbo kommun som Upplands Bro. I ett område som förr hade en ganska måttlig befolkning bor i dag åtskilliga.

Flera gånger under mötet höjdes röster om att kort och gott stänga anläggningen och istället göra använda skjutfälten i norra Dalarna eller Stockholms yttre skärgård mer.

– Det är helt fel plats som man har valt för den här utökningen, sade en lokalbo som kommit till mötet.

En fråga som luftades är vad som kommer hända med alla skott som bränns av och kommer brännas av, vilken inverkan får det på vattne, både i nere marken och i fjärden utanför.

– Med tanke på allt bly och allt tungmetaller som finns i de här projektilerna, så ska man tänka att vattnet ska drickas av hela befolkningen kring Mälardalen, och det är extremt olämpligt, sade en man som deltog i mötet.

Ett ökat skjutande ska inte innebära några större risker för vattnet, enligt juristen Folke Borgh. Han och hans kollegor från Försvarsmakten fick utstå mycket kritik under mötet.

– I ett antal fall har vi olika uppfattning och då blir det länsstyrelsens uppgift att göra en avvägning. Sedan är det så att det finns regler där man ska väga nyttan av verksamheten mot miljöeffekterna. Och i de här sammanhangen väger Försvarsmaktens verksamhet tungt, sade Folke Borgh.

Kvällens moderator var Roger Gustafsson, länsaccessor på Länsstyrelsen, det är bland annat han som ska fatta beslutet om försvaret ska få tillstånd att skjuta mer eller inte.

– Tyngdpunkten när det gäller synpunkterna ligger på lokaliseringsfrågan och på bullerfrågan, och det är där vi ska ta oss en funderare, sade Roger Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista