Arkivfoto: Tomas Magnusson/SR Uppland.

Säger upp sig för att jobba heltid

"I stort sett ingen är heltidsanställd"
2:03 min

Vill du jobba heltid bör du vara timanställd och behöver du ledigt så bör du sjukanmäla dig. Så ser arbetssituationen ut på företaget Menzies Aviation Sverige, på Arlanda, enligt flera anställda och före detta anställda som Upplandsnytt pratat med.

Kent Konradsdal från fackförbundet SEKO har suttit i förhandlingar om bland annat problematiken kring anställningsformerna.

– Jag får bilden av att man vill få mesta möjliga flexibilitet i form av att i stort sett ingen är heltidsanställd, säger Kent Konradsdal.

Menzies Aviation Sverige har ca 200 anställda på Arlanda varav drygt hälften jobbar i incheckningen, och det är där som arbetssituationen beskrivs som ohållbar. Vi har pratat med flera anställda och före detta anställda och flera har bland annat berättat, att för att få jobba heltid, har dom tvingats att säga upp sig från sin deltidsanställning och gå över till timanställning.

En verksamhet ska baseras på heltider, säger Kent Konradsdahl på SEKO.

– Deltid är en möjlighet om någon inte kan jobba heltid. Anställningsformen timanställda ska användas i akut nödfall. Man ska inte planera verksamheten på timanställda, så är det bara, säger Kent Konradsdahl.

Enligt Menzies Aviation Sveriges personalchef Frida Randa är det neddragningar som har gjort att många blivit timanställda. Vanligtvis jobbar de inte mer än deltidsanställda men det kan hända menar hon.

--  Dom timanställda har också möjlighet att hoppa in. Om en timanställd vill jobba dom skiften som kanske inte alla tycker är de roligaste skiften, så kan en timanställd kommer upp i fler timmar, säger Frida Randa.

Kritik har också riktats mot avslag på ledigheter. Det är trögt att få igenom sina önskemål säger Andreas.

– Folk säger "Det är ingen idé att lämna in semesteransökningar, så jag sjukanmäler mig istället". Det är mycket bitterhet, men vi får ändå jobbet gjort, säger han.

Andra som vi har pratat med har fått avslag på ledighetsansökan vid familjebegravningar och läkarbesök. Frida Randa säger att man inte gör på det här sättet inom företaget och kan heller inte förklara det som före detta anställda har berättat för oss.

– Det tycker jag låter väldigt konstigt, säger Frida Randa.

Sanna Karlsson
sanna.karlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".