Foto: Sebastian Hansson /TT/Scanpix

Oroliga får hudprickar undersökta

Britta Hedefalk: "Hudcancerstatistiken pikar rätt upp"
6:02 min

Idag är det euromelanoma day och 42 hudkliniker runt om i landet öppnar sina mottagningar så att de som är oroliga för hudcancer kan få sina hudprickar undersökta av hudläkare, trots att de inte har remiss.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala fanns det 100 lediga platser men i fredags försvann tiderna under knappt två timmar. Och hudcancer är en sjukdom som ökar säger Britta Hedefalk på cancerfonden.

– Det här är en sjukdom som ökar käpprätt kan man säga, den pikar rätt upp den här statistiken. Och det är för att vi solar för mycket vi och vi solar fel.

Det bästa tipsen för att skydda sig enligt Britta Hedefalk är att vara i skuggan mitt på dagen, mellan kl 11-15 på dagen. Och om man är i solen under den tiden så ska man ha kläder på sig.

– Och det absolut viktigaste - till alla småbarnsföräldrar - skydda era barn!

Om man är orolig för någon hudprick ska man ta kontakt med en vårdcentral där läkaren avgör om man behöver remiss till en hudspecialist eller ej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".