Kommunen missade att skicka in ansökan

Lena Hartwig: ”Det är hemskt. Sånt här får inte förekomma”
2:06 min

Det var Uppsala kommun som missade att skicka in ansökan om att förnya Lena Hartwigs utnämning till vigselförrättare. Det säger Lena Hartwig själv idag efter att Upplandsnytt berättat att hon under våren vigt ett trettiotal par utan att vara förordnad - något som kan innebära att paren inte är gifta.

Men Lena Hartwig säger att hon själv borde ha kollat om hon verkligen hade rätt att viga.

– Jag har handlat i god tro eftersom jag fått underlag från kommunen om vilka par jag skulle viga. Jag tänkte inte på att det kunde blivit något fel.

Men du visste hela tiden att ditt förordnande gått ut?

– Ja, det visste jag men tänkte inte så långt. Jag kan säga nu att jag borde kollat upp det bättre.

Lena Hartwigs förordnande som vigselförrättare gällde bara under förra året och gick ut vid årsskiftet. Egentligen skulle kommunen skickat in en ny ansökan till länsstyrelsen om att förlänga det. Men det gjordes aldrig. En miss säger kommunen själva när vi pratar med en av deras jurister. Men dom menar också att Lena Hartwig borde ha kollat upp det här själv. Det håller hon med om så här i efterhand.

– I det läget skulle jag givetvis, när jag är efterklok, ha tänk att det var konstigt att jag fick papper från kommunen om kommande vigslar.

Vad vill du att säga till de här paren?

– Jag tycker det är hemskt. Sånt här får inte förekomma, att kommunen gör det här misstaget. Det kan ju få förödande konsekvenser.

Nu tog det ända till april innan hon insåg att hon inte hade rätt att viga par längre eftersom hon då kom att tänka på att det var konstigt att hon inte fått nåt brev med nytt förordnande hemskickat.

Kommunen har nu ansökt hos länsstyrelsen om att ge Hartwig ett retroaktivt förordnande. Även Skatteverket håller på att utreda om giftermålen är giltiga eller inte.

Reporter Julia Carlbaum
julia.carlbaum@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".