Föräldraprotester mot elevflytt. Även rektorn Carina Bellbring (andra raden längst till höger) är kritisk. Foto: Mårten Nilsson/SR.
UPPSALA

Protester mot elevflytt från Årstaskolan

"Mitt barn tycker att det är läskigt"
2:04 min

Föräldrar på Årstaskolan i Uppsala protesterar nu mot att kommunen planerar att flytta elever från skolan då den börjar renoveras till hösten. Enligt den plan som finns ska en del av eleverna flyttas till Brantingsskolan under evakueringstiden, medan andra kan få stanna kvar på Årstaskolan.

Föräldrarna menar att det är fel att splittra elevgruppen och att tvinga elever i klasserna F-6 att flytta till Brantingsskolan som också har högstadieelever.

– Min son ska börja förskoleklass, och det blir en jätteomställning vid en flytt, det kommer han inte att fixa, säger Madeleine Mai som är en av föräldrarna.

– Jag har pratat med mitt barn, och hon kommer inte att gå till Brantan. Hon byter i så fall till en annan skola, säger en annan förälder, Kicki Lindmark.

Varför vill hon inte till Brantingsskolan?

– Hon är trygg här, där känner hon ingen, och hon tycker att det är läskigt med stora elever. Det blir för rörigt för henne, säger Kicki Lindmark.

Det är fuktskador i lokalerna som gör att Årstaskolan måste renoveras. Särskoleeleverna är tänkta att flyttas till GUC, och åtminstone en del av de övriga eleverna är tänkta att flyttas till Brantingsskolan, kanske blir det samtliga övriga elever, det beror på resultaten av de nya prover som ska tas i huset. Renoveringstiden beräknas till minst en termin, kanske ett år.

Föräldrarna kräver i stället en lösning med paviljonger på Årstaskolans skolgård för att barnen ska få stanna kvar i sin invanda miljö, Annica Gelin är en av föräldrarna:

– Det skulle vara betydligt enklare med moduler på skolområdet. Hade det varit nån annanstans där det suttit vuxna i stället, då hade man gjort nånting på en gång. Här har de hållit på sen 2009. Jag har själv ett barn som drabbats av det här och fått astma. Hade man gjort nånting 2009 så hade kanske både han och många fler klarat sig, Annica Gelin.

Men föräldrarnas krav på paviljonger på skolgården är inte möjligt att genomföra, säger kommunens fastighetschef Lena Lundqvist:

– Det är naturligtvis så att det kanske hade varit det bästa. Problemet är att vi måste följa Lagen om offentlig upphandling. Vi är alltså tvungna att handla upp de här modulerna, och då tar det minst ett halvår innan de kan stå på plats. Och vi har gjort bedömningen att det är för lång tid för eleverna och för personalen att vistas i lokalerna, säger Lena Lundqvist.

Men skolans rektor Carina Bellbring, som stöder föräldrarnas krav på paviljonger, tycker inte att det är en bra förklaring:

– I mina öron låter det väldigt märkligt. Om man har lokaler som inte fungerar så måste upphandlingstiden kunna förkortas, säger Carina Bellbring.

På måndag nästa vecka hålls ett möte där företrädare för kommunen möter föräldrar och personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".