Josefin Wennelin Foto: Sanna Richter/P4 Uppland

Ohälsan högre i Älvkarleby än i riket och länet

1:52 min

Ohälsan i Älvkarleby är högre än i resten av länet och landet. En folkhälsoprofil som kommunen och landstinget tagit fram visar bland annat att fler dör i alkohol och invånarna har också fler sjukdagar än landet i genomsnitt.

– Den visar att vi ligger sämre till än riket och länet inom en rad områden. Men inte inom alla områden, säger Josefin Wennelin som jobbar med hälsofrågor på kommunen.

Är ni förvånade över siffrorna?

– Nej, vi är ju faktiskt rätt medvetna om det här och därför är det viktigt att vi fortsätter jobba gemensamt med landstinget.

Folkhälsoprofilen som kommunen och landstinget tagit fram visar bland annat att fler män i Älvkarleby är överviktiga än i resten av länet, dödligheten för kvinnor som får lungcancer eller KOL är högre, fler begår självmord och fler gravida röker. Men alla siffror är inte mörka - Älvkarlebyborna känner sig tryggare och är mer fysiskt aktiva än genomsnittet av Uppsala län.

 Sanna Richter
sanna.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista