Foto Josefin Lilja/SR Uppland

Politiker kräver att busstrafiken i Gottsunda kommer i gång

Stefan Hanna (C): ”Jag utgår från att man snabbt löser situationen”
2:00 min

Flera av Uppsalas kommunpolitiker kräver nu att busstrafiken på linje 7 till Gottsunda snarast möjligt återupptas i full trafik. Den senaste tiden har bussarna på linjen kortat sin körsträcka och inte kört de tre sista hållplatserna i Gottsunda efter att bussar utsatts för stenkastning och krossade fönsterrutor.

– Det är inte acceptabelt att man förstör för enskilda uppsalabor på det här sättet. Jag utgår från att man snabbt löser situationen - att polisen, sociala myndigheterna och andra kommunala verksamheter hjälps åt så att servicen inom kollektivtrafiken kan återgå till det normala igen, säger Stefan Hanna.

I ungefär en vecka har linje 7 kört en kortare sträcka än normalt efter flera tillbud med krossade rutor och stenkastning, detta efter beslut av bussbolaget Gamla Uppsalabuss. Stefan Hanna menar att det är en oacceptabel situation att samhällsservice dras in till följd av att bussar attackerats, och han har varit i kontakt med ordföranden för kollektivtrafiknämnden och framfört att han förutsätter att bussarna på linjen snart kör i full omfattning igen. I den politiska oppositionen kräver också Miljöpartiets Maria Gardfjell att busstrafiken återgår till det normala:

– Jag anser att det är oerhört viktigt att inse vem som har ansvaret i den här frågan och det är polisen. Polisen måste vidta såna åtgärder så att de samhällsfunktioner vi har kan fungera, säger Maria Gardfjell.

Kräver du att busstrafiken återupptas på alla hållplatser omedelbart?

– Ja, jag ser inte varför bussarna inte ska köra.

Men om nu förare och passagerare upplever att det är osäkert?

– Ja, men det är ju inget krigstillstånd som råder. Nu måste polisen se till att det inte är några stenkastare som finns längs den sträckan. Polisen får vidta såna åtgärder helt enkelt, säger Maria Gardfjell (MP).

Under gårdagen hölls ett möte mellan Gamla Uppsalabuss, Upplands Lokaltrafik och polismyndigheten i frågan, och beskedet efter det mötet är att linje 7 ska börja trafikeras fullt ut antingen den här veckan eller nästa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".