Sparkrav hotar Fyrishov

1:48 min

Ledningen för Fyrishov i Uppsala befarar nu att avgifterna till allmänhetens bad måste höjas och att en del av idrottsföreningarna får räkna med höjda hyresavgifter och sämre träningsmöjligheter - detta trots de extrapengar till idrotten som kommunledningen nyligen anslog. Det förslag som kommunens idrotts- och fritidskontor nu lagt innebär kännbara besparingar, säger Fyrishovs vd Liisa Eriksson Hundertmark till Upplandsnytt.

– Förslaget som kommer från idrotts- och fritidskontoret innebär en neddragning med ungefär 30 procent i vår verksamhet. Det betyder att vi måste gå in och höja badentréerna för allmänheten, det betyder höjda avgifter för de föreningar som har specialhallar, dvs gymnastik, fäktning, tyngdlyftning osv. Och det betyder också en stark neddragning av markeringstimmar i de stora hallarna här på Fyrishov, säger Liisa Eriksson Hundertmark.

Risken för neddragningar på Fyrishov uppmärksammades första gången för några veckor sen, men kommunledningen agerade då och anslog sex extramiljoner till idrotts- och fritidsnämnden, och de flesta trodde då att hotet om kraftiga neddragningar på Fyrishov var över. Men det förslag som därefter lagts från idrotts- och fritidskontoret till Fyrishov innebär enligt Fyrishovs ledning en minskning av anslagen från 19 till 17,5 miljoner jämfört med det tidigare avtal som funnits. Och bolagets vd talar nu om att ställa om så att t ex mässor ersätter en del av idrottsverksamheten i hallarna.

– Jag tycker att det är olyckligt att det kommer så snabbt inpå. Omställningstiden blir ju väldigt kort för att vi ska kunna kommunicera på ett bra sätt med både våra medarbetare och med omvärlden, säger Liisa Eriksson Hundertmark.

I går kväll diskuterade Fyrishovs styrelse det nya läget och i kväll håller Fyrishov ett öppet möte där föreningar, företag och allmänhet informeras om situationen. Ordföranden för idrotts- och fritidsnämnden, moderaten Inger Söderberg, säger till Upplandsnytt att man är inne i en förhandlingssituation med Fyrishov och att hon därför inte vill bli intervjuad. Men hon säger att idrotts- och fritidskontoret tagit fram ett annat siffermaterial och att parterna är oense om vilka siffror som är korrekta.