Foto Kina Pohjanen/SR Uppland

Uppsalaalliansens budget presenterad

"Störst satsning på förskolan"
2:17 min

I förmiddags presenterade Uppsalas allianspolitiker sin budget. Allianspolitikerna själva kallar budgeten för "en av Sveriges bästa kommunbudgetar". Men oppositionen saknar satsningar på studentbostäder bland annat.

Satsningar på förskolan prioriteras i alliansens budget med 500 miljoner kronor och grundskolan och gymnasiet får 250 miljoner kronor.

Trots orosmolnet som eurokrisen i Eurpa står inför menar politikerna att Uppsala är beredda i fall krisen slår till och att man har utrymme för satsningar på 1,1 miljarder kronor. Det ska främst gå till välfärdssatsningar.

Andra satsningar handlar bland annat om en del arbetsmarknadssatninsgar på 20 miljoner och en satsning på lärarlönerna. Det ska även satsas på infrastrukturen - som cykelvägar, broar och liknande.

Några skattesänkningar blir det däremot inte - det menar finanskommunalrådet Fredrik Ahlstedt, moderat. Det beror på att man ändå måste vara återhållsamma med tanke på en möjlig kris.

Oppositionen är riktar kritik mot budgeten. Socialdemokraterna vill ha mer satsningar på ungdomsarbetslösheten och en kvalitetshöjning av förskolan, inte bara en utbyggnad. Miljöpartiet håller med och saknar också satsnigar på miljön och studentbostäder. Vänsterpartiet tycker att satsningar som utlovats, t.ex. på kulturen eller att nedskärningarna inom idrotten ska stoppas, inte finns med i budgeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".