Schimpansen Santino på Furuviksparken utanför Gävle. Foto: Anders Wiklund /Scanpix

Furuviksschimpans bakom nya forskningsrön

Ing Marie Persson: ”Han har tagit det ett steg längre”
3:26 min

Schimpansen Santino i Furuviksparken visar en än gång på artens förmåga till planering.

Santino blev en världssensation för några år sedan när en studie visade att han i förväg samlade stenar för att kasta på besökare. Och nu visar en ny forskningsrapport att han är betydligt mer sofistikerad, planerande och uppfinningsrik än vad man först trodde.

– Han är fantastisk. Han har tagit det ett steg längre, vi har sett att han gömmer stenhögarna för att betraktaren inte ska se var det är. Det är jättestort för det sägs ju att djur inte kan tänka så och planera och han har bevisat att schimpanser alltså kan göra det, säger Ing Marie Persson som är ansvarig för primaterna på Furuviksparken.

Hon berättar att beteendet med att kasta saker är naturligt och väldigt vanligt bland aphanar som vill visa sin dominans.

– Ja, skulle han inte kasta stenar skulle jag bli orolig över hans beteende.

Och det är ingen fara för besökarna, han kastar mest stenar i början på säsongen när han blir glad av att få publik igen och dessutom verkar hans förberedelser för kastningen fungera bättre än själva utförandet.

– Det mesta hamnar i vattnet, han är ju en dålig kastare, säger Ing Marie Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".