Kompresser glömdes kvar i munnen vid tandoperation

Efter en tandoperation på käkkirurgiska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala i somras glömdes tre kompresser kvar i munnen på en 13-årig pojke. Nu har händelsen anmälts enligt Lex Maria.

Pojken opererades i juni på grund av att en tand inte hade kommit fram som den skulle. Med hjälp av en operation skulle man frilägga ett område för att hjälpa tanden att komma fram.

Efter några månader söker pojken akut hjälp på grund av svullnader i munnen och då upptäckte man att det fanns tre kompresser så kallade pillertork kvar i såret. Hur det här kunde hända är svårt att säga menar chefsövertandläkare Lars Ghanberg:

- Det kan vara svårt att se om det finns någonting kvar. Man gör en sårtoalett, kallas det, men i det här fallet har man inte fått bort det här pillertorken.

Pojkens mamma skriver i sitt yttrande attt situationen har varit jobbig och påfrestande både för henne och hennes son då han vid upprepade tillfällen har insjunknat i feber på grund av komplikationerna efter operationen.

Folktandvården har nu anmält fallet enligt den så kallade Lex Maria. Att något sådant här händer är väldigt ovanligt det säger Urban Alard övertandläkare på socialstyrelsen som nu ska utreda fallet.