Medpros vd Hans Wittrup. Foto: Mårten Nilsson/SR

Medpro har betalat miljonskulden

2:28 min

Medpro Clinic, som driver Bålsta vårdcentral och som dragits med stora ekonomiska problem, har nu betalat skatteskulden på två miljoner, och bolaget räknar nu med att få tillbaka sin F-skattsedel.

Medpros vd Hans Wittrup besökte vårdcentralen i Bålsta i går och visade för Upplandsnytt upp dokument från skatteverket om att skatteskulden reglerats.

– Bolaget har under den senaste veckan betalat den skatt som man var skyldig. Och jag har också fått svar från skatteverket att ärendet avslutats, säger Hans Wittrup.

Hans Wittrup är vd för Medpro Clinic i Bålsta och även för moderbolaget i Danmark, Medpro Clinic ASA. Han har tidigare avböjt alla intervjuer för Upplandsnytt men i går då han besökte vårdcentralen i Bålsta gick han för första gången med på att bli intervjuad. Med sig hade han ett dokument från det svenska skatteverket som visade att Bålstabolagets skatteskuld på två miljoner är betald och att Skatteverket, som hade börjat förbereda en konkursansökan mot Bålstabolaget, nu har avskrivit konkursansökningsärendet.

Medpro och vårdcentralen i Bålsta har varit varit ett återkommande ämne i nyhetsrapporteringen de senaste månaderna, där det ifrågasatts om bolaget har ekonomi för att klara sina åtaganden mot landstinget i Uppsala. Bolaget fick köpa vårdcentralen för 20 miljoner, men förhandlade i stället till sig att betala köpet på avbetalning. Och det har senare upptäckts att avbetalningsplanen inte ingåtts i ett skriftligt avtal utan bara i ett muntligt, och dessutom att bolaget inte hade skrivit under själva vårdavtalet med landstinget.

Hans Wittrup berättade i går för Upplandsnytt att vårdavtalet nu har skrivits under och att ett skriftligt avtal om avbetalningsplanen är nära. Det är mest praktiska omständigheter som gjort att de sakerna inte blivit gjorda tidigare, säger han. Bolaget har fortfarande hyresskulder på två miljoner till landstinget och letar efter investerare för att stärka bolaget.

Men Hans Wittrup betonar också att Bålsta vårdcentral i sig går bra ekonomiskt.

--Vi tror inte att vi kommer att gå i konkurs. Om man tittar på hur den dagliga driften på Bålsta vårdcentral faktiskt fungerar så går den med plus, säger Hans Wittrup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista