Lax i en laxodling. Foto: Gorm Ksallestad/Scanpix.

Mer lax i Nedre Dalälven

1:17 min

Laxfisket i Nedre Dalälven och ljusnans mynning kan bli rekordbra dom kommande åren. Havs- och vattenmyndigheten vill rädda vildlaxen och därför stoppa yrkesfisket efter lax till havs för att istället satsa på älvar med odlad lax.

– Vi har ju haft mycket lax senaste åren när det har varit fullskaligt yrkesfiske och nu när det försvinner så tror vi att det kommer att bli ännu mer lax, säger Tomas Thyr som är ordförande för Ljusne sportfiskeklubb.

I Östersjön vattnen finns två typer av lax. Den vilda ursprungslaxen och den som odlas fram för att kompensera utbyggnaden av vattenkraft. Klart är att laxen i Östersjön inte mår särskilt bra och att EU klart deklarerat att det är vildlaxen som ska räddas.

Paradoxalt nog så kan det kortsiktigt få positiva konsekvenser för fisket i Nedre Dalälven och Ljusnans mynning där fisken är just odlad. För när yrkesfiskeförbudet ute till havs träder i kraft 2013 så är Havs- och vattenmyndighetens tanke att koncentrera fisket till älvar med odlad lax.

På sikt kan det stoppade yrkesfisket också medför att fler vandrarnde laxar kan hitta tillbaka till sina ursprungsälvar istället för att bli uppfiskade ute till havs. Och redan nu strömmar positiva rapporter in till Tomas Thyr.

– Om vi ser till laxen så har vi fått indikationer söderifrån att de kommer att komma väldigt mycket lax, säger Tomas Thyr som tror att utvecklingen kommer att vara fortsatt positiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista