Jacob Spangenberg(C). Foto Astrid Iselidh/SR

Positiva reaktioner på förslag att ta bort partistöd för tomma stolar

0:53 min

Nu kommer positiva reaktioner på förslaget att det inte längre ska vara möjligt att få statligt partistöd trots att ett parti saknar företrädare i vissa kommuner och landsting. Vad tycker du om det här förslaget? Kommentera här!

Enligt en färsk statlig utredning som kom förra veckan föreslog att partier som har så kallade tomma stolar inte längre ska kunna få stödet. Jacob Spangenberg, centerpartist och kommunstyrelseordförande i Östhammars kommun tycker att det nya förslaget är bra.
– I den mån man kan tala om ett allmänrättsmedvetande eller liknande så borde ju en ersättning också motsvaras av en prestation. Låt vara att väljarna kanske använder sig av ett partis valsedlar, men om det partiet sen saknar kandidater blir det ju väldigt konstigt om det inte finns några som då tar upp partiets arbete i den lokala fullmäktigeförsamlingen.

I dagsläget finns det inga tomma stolar i Uppsala läns kommuner och landsting. Men under den förra mandatperioden saknade Sverigedemokraterna en företrädare i Östhammars kommun.
- I Östhammars kommun så har vi ju också hävdat att vi inte vill betala ut någon ersättning för förra mandatperioden när Sverigedemokraterna hade en tom stol i vår fullmäktigeförsamling och jag tycker det känns helt naturligt. Det blir en väldigt konstig situation om man ska betala ut en ersättning till partiet för ett icke utfört arbete i demokratins tjänst så att säga.

I förslaget ingår också att den nuvarande möjligheten att göra överföringar av partistöd från kommunerna till olika partiers centralorganisationer ska ses över, och att det ska införas hårdare krav på redovisning om hur stödet har använts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista