Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal med giftig rök som sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Ni som bor i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Uppsala

Upprörda föräldrar vid möte på Årstaskolan

Publicerat tisdag 15 maj 2012 kl 05.45
"Det är så dåligt så man blir mörkrädd"
(2:11 min)
Det var mycket upprörda känslor bland föräldrarna på Årstaskolan igår. Foto: Johan Hedman/SR.

Stämningen var upprörd i Årstaskolans matsal i Uppsala i går kväll när företrädare för kommunen träffade skolans föräldrar angående att elever kan behöva byta skola nästa termin. Det är fortfarande inte helt klart hur det kommer att se ut till hösten och Rolf Sahlkvist som är samordnare för renoveringen och utrymningen av den mögeldrabbade skolan fick ta emot hård kritik från arga föräldrar.

– Jag har haft ett möte med rektorn för att jag har ett barn som har problem. Rektor har inga svar att ge för ni ger inte henne några svar.

– Men vi har inte börjat än.

– Ni har inga svar att ge oss nu, och om sex veckor så är det semester. Sen ska ni ha ett beslut om att vi ska flytta alla barn och allt ska vara klart till höstterminen. Tänk efter lite längre nu. Det går inte, det är inte fysiskt möjligt att få ihop det. Fattar ni inte det själva?

– Det är mitt uppdrag att få ihop det.

– Ja, jag fattar inte.

Per Arne Westin, som är kommunens chef för fastighetsutveckling medgav att ärendet hanterats dåligt.

– Hade vi fått göra om det så skulle vi ha gjort det annorlunda. Vi försöker ta lärdom och tyvärr så har någonting klickat historiskt, så är det nog.

– Ja, det är mycket som har klickat.

– Nu har ju våra barn fått sitta emellan. Personalen har också fått sitta emellan för att saker, som ni säger, kunnat göras annorlunda. Då blir man ledsen.

Anledningen till renoveringen som inleds under höstterminen är att det upptäckts fuktskador i lokalerna. Men både Årstaskolans föräldrar och skolledning har motsatt sig att splittra upp sina elevgrupper på ett flertal olika skolor. Motförslaget har varit att få tillstånd att sätta upp tillfälliga paviljonger eller moduler på skolgården istället, men det alternativet har kommunens fastighetskontor valt bort. Anledningen är att det enligt kommuntjänstemännen blir för dyrt och att det skulle ta minst ett halvår att få paviljonger på plats eftersom de enligt lag måste upphandlas av kommunen vilket tar tid.

– Lagen om offentlig upphandling, det tar lång tid, säger Rolf Sahlkvist.

– Alltså jag har lite svårt att köpa det här resonemanget. Det är väldigt mycket fokus på vad som är hinder eller problem med det hela, utan att ni kan redovisa något mer allmänt än att hänvisa till lagen om offentlig upphandling.

– Jag försöker vara tydlig och säga att lagen om offentlig upphandling styrs av vår upphandlingsenhet på kommunledningskontoret. Det är den värld vi lever i, vi måste rätta oss efter den så är det.

Magnus Gammelgård som har en dotter på Årstaskolan är inte nöjd med beskeden på kvällens möte.

– Nej, det är så otroligt dåligt underbyggt så att man blir mörkrädd. Jag är själv konsult och skulle jag ställt mig upp och gjort samma grej så skulle jag förlorat jobbet i princip. Det här är helt igenom dåligt underbyggt. Jag hoppas verkligen de går hem och tar med sig våra åsikter, gör ett ordentligt jobb och kommer fram till resultat.

Kommunens fastighetschef Lena Lundqvist uppger till Upplandsnytt att hon ska försöka se över möjligheterna med paviljonger till nästa informationstillfälle som Årstaskolans rektor Carina Bellbring kräver ska hållas innan skolavslutningen.

Johan Hedman
johan.hedman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".