Foto: Erik Mårtensson / Scanpix

Sex års fängelse för skolövergrepp

1:44 min

I dag kom Uppsala tingsrätt med sin dom i fallet med den skolanställde i Bålsta som varit misstänkt för sexövergrepp mot flera funktionshindrade elever. Mannen döms för våldtäkt, sexuellt tvång och sexuellt ofredande av två elever.

Påföljden blir sex års fängelse. Hans Elmehed är förvaltningschef på Håbo kommun med ansvar för skolverksamheten.
– Nu hoppas vi kunna sätta punkt på en ganska lång och tung process från vår sida, säger han.

Det var i november som historien vid gymnasiesärskolan började nystas upp. Så fort kommunen fick kännedom om misstankarna så blev av mannen avstängd från sin tjänst och sen januari har mannen suttit häktad. Övergreppen har pågått i flera års tid och skett på bland annat skolan, i en lägenhet och i samband med badhusbesök. Polisen har har fått lov att gå varsamt fram eftersom det här handlar om sköra unga människor med olika typer av funktionshinder.

I ett öppet brev till media skrivier i dag föräldrarna till de drabbade barnen om en tillvaro av förvirring, sorg och otrygghet. Händelserna har skakat om skolan rejält, berättar Hans Elmehed på Håbo kommun.

Mannen, som tillslut erkände gärningarna, döms alltså till fängelse för övergrepp mot två elever och ska också betala ett skadestånd på närmare 350.000 kronor. Han mister också sin anställning. När det gäller en tredje elev och ett par fall av sexuellt ofredande så ogillas åtalspunkterna.

På Håbo kommun har man rannsakat sig själva, men man tror inte att man kunnat agera annorlunda.
– Tyvärr är det väl så att såna här saker kan ske bakom ryggen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista