Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
900 kilo tung tjur sitter fast – stor räddningsinsats utanför Knivsta

Slutförvar av kärnbränsle fortsätter väcka frågor

Publicerat onsdag 16 maj 2012 kl 07.44
Ansökan om slutförvar ska prövas
(1:38 min)

Flera viktiga frågor kring hur slutförvaringen av det svenska kärnbränslet ska tas omhand återstår. Det anser flera av dom remissinstanser som om ett par veckor ska yttra sig om kärnkraftsindustrins ansökan kring det framtida slutförvaret i Forsmark.

Tillexempel så tycker Gabriel Michanek, professor i miljörätt vid Uppsala universitet att företaget Svensk kärnbränsle hantering på ett bättre sätt ska redovisa hur bränslet kan återanvändas, en återanvändning som bland annat skulle förkorta den tid som avfallet är farligt.

- Så det alternativet, menar jag, måste utredas i den här prövningen också, och det är inte gjort i ansökan mer än mycket marginellt. Jag menar inte att man ska göra detta, det är inte det jag påstår, men jag menar att det alternativet måste utredas.

Det var en flera tusen sidor tjock ansökan som företaget Svensk kärnbränslehantering lämnade in till Strålsäkerhetsmyndigheten och miljödomstolen för lite över ett år sen. Ansökan granskas fortlöpande och om ett par veckor lämnar flera av remissinstanserna in sina åsikter om vad dom tycker saknas.

Uppsala universitet där miljöjuristen Gabriel Michanek är aktiv är en av de. Ansökan ska bland annnat prövas enligt lagstiftning inom miljöbalken och där finns regeln att det som utvinns från naturen ska användas uthålligt med minimal resursförbrukning, att lägga ner dagens avfall där över 90% av energin finns kvar kan därför strida mot den principen.

Med andra typer av kärnkraftsreaktorer kan det kärnbränsle som nu betraktas som avfall istället bearbetas och användas i hundratals år framåt. Men även om kärnbränslet processas för att kunna användas igen så behöver ändå restprodukterna därifrån hållas avskilda från människor och miljö, skillnaden är att det avfallet är farligt under en betydligt kortare tid, istället för 100 000 år handlar det om cirka 1000 år, slutförvaret skulle därför kunna utformas på ett annat sätt.

SKB vill inte säga något om den kritik som finns i nuläget utan kommer svara genom dom kompletteringar som begärs in av myndigheterna. Beslutet om slutförvaret tas i sista hand av regeringen, något som inte väntas ske förrän 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".