Moskén i Uppsala under ramadan. Foto: Elisabeth Terenius / SR

Moskéer gav råd som strider mot svensk lag

Abdul Wadod om de råd han gav i Uppdrag granskning
4:00 min

När SVTs program Uppdrag granskning med dold kamera undersökte hur representanter för landets tio största moskéer gav råd i frågor som gällde månggifte, misshandel och sex utan samtycke så stred många av råden mot svensk lag.

En av dem som intervjuats i programmet är Abdul Wadod som inte vill kalla sig imam, men som med jämna mellanrum föreläser i Uppsala Moské. Han uppmanade enligt Uppdrag granskning en kvinna att inte gå till polisen när mannen hade slagit henne.

– Nej, du ska inte ringa polisen, du ska gå till din man.

- Men jag tycker du kan gå till din man och säga ”förlåt om jag har gjort nåt dåligt, vi måste börja om från början, vi glömmer det som har varit!.

Abdul Wadod säger idag så här om de råd han gav.

- Jag kallade till försoning och förlåtelse vilket man alltid ska göra. Om en man kommer och säger att han har problem med sin fru så kan jag säga åt mannen att be sin fru om förlåtelse, det är inget konstigt med det.

- Den här kvinnan sa ju att hon ville leva med sin man och älskade sin man.

Ska man inte kontakta polisen då?

- Nej, det kommer ju inte att lösa problemet. Hon beskrev honom som en afghansk man som var arg och om hon vill leva med honom så löser det inte problemet att anmäla.

När Uppdrag granskning vände sig till två av de största moskéerna i landet för att fråga efter deras officiella hållning i de här frågorna var svaren helt annorlunda. Abdul Wadod säger att han inte tycker att man ska ge dubbla budskap:

- Jag är väldigt emot att man ger två buskap. Man ska vara öppen.

Och vad tycker du då? Tycker du att män och kvinnor är jämställda?

- Det står i koranen att mannen har auktoritet över kvinnan. Mannen bestämmer över sin fru och det betyder inte att hon är sämre eller lägre eller dålig. när det gäller lydnad så är det mannen som bestämmer, precis som föräldrarna bestämmer över barnen.

Men varför ska en vuxen man bestämma över en vuxen kvinna?

- Varför bestämmer Reinfeldt över oss? Någon måste bestämma. Det är som på ett företag, det är också en chef som bestämmer.

Cherin Awad, jurist och muslim som själv undervisat och varit verksam i Uppsala Moské, reagerar så här på det som visas i programmet:

- Om det stämmer att det är på det här sättet så tycker jag att det är jättejobbigt.

Är det något du känner igen när det gälle rmäns syn på kvinnor generellt inom islam?

- Nej, det är det verkligen inte. Som troende muslimsk kvinna så har du absolut inte någon förväntan på sig att stå ut med kvinnomisshandel eller att inte ha rätt till din kropp. Det är en fruktansvärd syn som jag inte alls tycker är förenlig med islam, säger Cherin Awad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".