Foto: Christine Odén/SR
Östhammar

Blandade reaktioner bland bibliotekspersonal

"Det känns skönt"
1:31 min

Reaktionerna är blandade bland bibliotekspersonalen i Östhammar på att kommunen nu ser ut att vara på väg att ändra sig när det gäller bygget av ett nytt bibliotek. Planerna på att bygga ett nytt bibliotek i det gamla stadshotellet är på väg att överges och i stället tänker kommunen utreda andra platser för var biblioteket ska ligga.

Ingeborg Sevastik, bibliotekarie i Östhammar, är inte förvånad över att planerna är på väg att ändras.

– Vi är luttrade nu. Vi har lärt oss tt acceptera att det här tar tid. I och med att det varit så många överklaganden och i och med att det inte varit accepterat av folkviljan, de flesta vill ha biblioteket någonannanstans. Det känns på något vis skönt att ni kan det kansike bli en ny och bra lösning, säger hon.

Östhammars kommun är på väg att ändra sig och i stället låta det gamla stadshotellet bli kontor för Svensk kärnbränslehantering. Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott har tagit det beslutet som nu ska vidare genom den kommunala beslutsprocessen. Och det är inte bara majoriteten med Centerpartiet och Socialdemokraterna som är inne på den linjen utan också stora delar av oppositionen.

– Nu har inte hela partigruppen hunnit diskutera det här tillsammans men vi som har fått ta del av det här förslaget tycker att det kan vara en framkomlig väg eftersom det i dagsläget är finns ett överklagande liggande på det förslag som finns för det gamla stadshotellet, säger säger Anna-Lena Söderblom, Moderaterna.

ÄvenLars O Holmgren i det lokala partiet Borgerligt alternativ är också med på den nya linjen.

– Det är ett steg i rätt rikting eftersom det tirigare förslaget varit så dåligt förankrat, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".