Kritik mot Swedbank när de tar bort kontanter

1:49 min

Swedbank går för långt när de tar bort alla kontanter. Det anser Birgitta Paulsson i Uppsala. Från och med 30 maj kommer det inte längre att finnas kontanter på Swedbanks bankkontor utan den som vill ta ut kontanter måste skaffa sig ett kort. Vad tycker du om att samhället blir alltmer kontantfritt? Kommentera här!

Man måste kunna ta ut kontanter utan att tvingas betala för ett kort menar Birgitta Paulsson.
- Det tycker jag är riktigt dåligt. Om det inte finns pengar att betala över disk så ska man i alla fall kunna få pengar utan att behöva betala för ett kort till exempel, säger bankkunden Birgitta Paulsson.

Det är inte bara i Uppsala som Swedbank upphör med kontanthanteringen. Inom kort går även kontoren i Tierp och Östhammar samma väg. När kontanterna försvinner minskar också rånrisken avsevärt, dessutom slipper banken köra omkring pengar hit och dit - vilket men ser som en miljövinst.

Men huvudskälet till förändringen är att kunderna blivit mer och mer intresserade av personliga möten för rådgivning - något som kräver resurser - samtidigt som intresset för kontanter dalat. Hans Person är biträdande regionchef på Swedbank.

- För att vi ska hinna med så har det kommit upp hur vi ska få den här tiden över. Och i samband med att efterfrågan på kontanter har minskat kraftigt genom åren så har vi då bestämt att vi plockar kontanterna, säger Hans Persson.

Men en person som är kund hos er i dag och som inte vill ha ett bankkort - den person kan inte få ut sina pengar med andra ord?
- Nej, så är det.

Och bankortet, det tar Swedbank betalt för och det tänkter man fortsätta att göra, trots påstötningar.
- Det är ju en tjänst som alla andra som vi tar betalt för, därför att den tillför ett värde till kunden. Det är inte bara att man kan ta ut pengar med det. Det går ju även att betala i butik, säger Hans Persson på Swedbank.

Den stundande förändringen har fått en del kunder, framförallt äldre, att ilskna till. En del är till och med beredda att gå så långt att dom tänker lämna Swedbank.
- Jag är inte enbart en bakåtsträvare. Men jag tycker - mina pengar ska jag få bestämma hur jag vill hantera och var jag vill ha dom och när jag vill använda mig av dom, säger Birgitta Paulsson.