Mer cancervård till Akademiska vid centralisering. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Utredning: Patientmatsavtal bör rivas upp

Landstinget bör säga upp avtalet där Västmanlands läns landsting levererar patientmaten och göra en upphandling av maten. Det föreslår landstingets kostutredning i sin slutrapport. Utredningen föreslår också att frågan om ett nytt kök på Akademiska sjukhusets område ska utredas. I höst tar politikerna ställning till utredningens förslag.

Slutsatsen i rapporten är enligt landstinget att det inte är själva produktionssättet som är avgörande för smak, kvalitet och patientens upplevelse av kosten. Det är den sammantagna kedjan som är viktig, bland annat samspelet mellan köket och vården.

- Mat är en viktig del av vården. Den bästa patientmaten ska inte bara vara näringsriktig och säker. Hela måltidsupplevelsen måste vara bra och det viktigaste är att maten håller hög kvalitet,

- Det är för tidigt att kommentera utredningens förslag. Men det är bra att vi har fått en grundlig genomlysning när vi senare ska ta beslut om hur maten ska lagas i framtiden, säger Ludvig Larsson (FP), ordförande i produktionsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".