Inga skilda renoveringsnivåer i Gränby

1:30 min

Det ser inte ut som att hyresgästerna själva kommer att få välja vilken nivå deras bostäder ska renoveras till när Rikshem renoverar sina fastigheter i Gränby.

Per Claesson, som är förhandlare på Hyresgästföreningen, tycker att det är synd eftersom han ser många fördelar med nivåmodellen mini-midi-maxi.

-  Dels får ju hyresgästen en möjlighet att kunna påverka ombyggnaden, man får möjlighet att välja en standard vilket påverkar den hyra man får. Det ger också hyresgästen en möjlighet att i större utsträckning bo kvar om man kan hålla ner hyresnivån. Många får inte möjlighet att bo kvar om hyrorna sticker iväg alldeles för mycket, och det urholkar ju det besittningsskydd som hyresgästen har.

Renoveringarna och de följande hyreshöjningarna i Rikshems bostäder i Gränby i Uppsala har fått kritik från många boende - och Hyresgästföreningen vill nu att Rikshem använder sig av en modell där hyresgästerna får välja vilken av tre olika nivåer som de vill att deras lägenhet ska renoveras till - något som också skulle avgöra hur mycket hyran höjs.

Rikshem använder sig av den modellen i Sigtuna där de köpt bostäder av Sigtunahem - bostäder där det redan fanns ett avtal om att renovera på det sättet. Men Sven-Göran Svensson, förvaltningschef på Rikshem är tveksam till att använda modellen i Gränbyområdet i Uppsala:

- Det är ett annat tillvägagångssätt man kan ha men dels blir det dyrare när man inte kan ha så långa serier och sen skulle ju inte lägenheterna hålla lika länge, beroende på vilken nivå man lägger dem på.

- Vi åstadkommer ju ni i princip nyproduktionsnivå till ett avsevärt lägre pris och vår ambition är att lägenheterna ska stå i femtio år. alternativet är ju att inte göra fullt så mycket men att gå in lite oftare och göra åtgärder. Det blir totalt sett dyrare.

Per Claesson, som är förhandlare på Hyresgästföreningen, är kritisk:

- Det är ju viktigt att det byggs hållbart med god standars, men sen rä frågan av den enskilde hyresgästen ska behöva betala.

Johan Hedman
johan.hedman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista