Taxibilar. Foto: Petros Karadjias / Scanpix

Förare ovetande om transport av psykiskt sjuka

1:51 min

Som vi berättat tidigare är det nu taxibolag som ska köra psykiskt sjuka mellan olika vårdinrättningar i Uppsala län. Både Vårdförbundet och personal har uttryckt sin oro och menar att det innebär risker för både patienterna och andra. Men det har också visat sig att flera ledande taxibolag inte vet om den här förändringen.

Förändringen är redan genomförd och det kan både gälla de som tvångsvårdas och de som vårdas frivilligt. Tidigare var det polis och väktare som körde psyksikt sjuka mellan olika vårdinrättningar. Men nu är det alltså taxi som gäller.

Men när Upplandsnytt pratar med några taxichaufförer så verkar de vara helt ovetande om det här.

– Det är första gången jag hör det, säger en av dem.

Men vad säger du om att ni inte har fått något information om det här?

– Det är dåligt. Självklart måste man informera allmänheten och taxibolagen, svarar samma förare.

Så här förklarar John Belling, säkerhetssamordnare på Akademiska sjukhuset det.

– Det handlar inte så mycket om information. Det här är att jämställa med vilken transport som helst. De skillnaderna som finns är att den här patientkategorin kommer att åka själv i taxibilen plus att vi kommer att tycka att det är viktigare att inställelsetiden hålls, säger han.

Men även företagsledare och ansvariga  på flera av de största taxibolagen verkar vara okunniga om det här.

– Den informationen kanske man skulle ha kommit ut med från landstinget, att de tänker göra så här. För att det kan ju vara så att våra chaufförer inte vill köra och då måste de ha rätt att säga ifrån, säger Stefan Johansson, kundansvarig på taxibolaget Stor och liten i Uppsala.

Julia Carlbaum
julia.carlbaum@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista