Översvämmningsmygga. Foto: Johan Nilsson / Scanpix
Nedre Dalälven

Bekämpning av stickmyggslarver i gång

Igår inleddes årets första bekämpning av stickmyggslarver i Nedre dalälvsområdet. Först ut var Huddunge och Österfärnebo och spridningen av ämnet BTI från helikopter kommer att pågå hela helgen.

– Det kommer att ta sin tid, så det kommer nog hålla på hela helgen och kanske lite i början av nästa vecka, säger Martina Schäfer, operativ ledare för projektet Biologisk Myggkontroll.

Martina Schäfer och de andra i som håller i myggbekämpningen har har fått tillstånd för de flesta områden som de vill bekämpa, men det finns några områden längs Dalälven i Gävleborgs län som de fått nej till. Där kan det bli problem tror Martina Schäfer, för det ser ut att bli mycket mygg.

– Just den första översvämningen är mest myggproduktiv. Därför är det viktigt att just den första bekämpningen ska genomföras på bästa möjliga sätt. För de mygg som kläcks nu är kvar hela sommaren, säger hon.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista