Foto: Mikael Kulle/Sveriges Radio.

Hotfulla SMS och smygande anmäls

1:34 min

Drygt 25 personer i Uppsala län har anmält att de eller någon i deras närhet har utsatts för olaga förföljelse sedan det infördes som nytt brott i höstas.

Trots att det nya brottet olaga förföljelse bara är sex månader gammalt så verkar det finnas en medvetenhet om att lagen finns. I Uppsala län har drygt 25 anmälningar kommit in. De handlar om hot via mail och SMS, skadegörelse, smygande i trädgårdar och stirrande blickar. Stalkning, eller olaga förföljelse definieras enligt polisen som oönskade kontakter som upplevs som kränkande eller skrämmande. enligt polisens anmälningar är runt 6 kvinnor och 15 män misstänkta för brottet i länet. I några fall är ingen misstänkt utpekad.

Syftet med lagen är att brott som tidigare utretts var för sig skulle samlas och straffvärdet har skärpts. Den som döms för olaga förföljelse riskerar fyra års fängelse.

- Det är väl säkert tanken att det ska bli enklare för den enskilde att känna matt man blir tagen på allvar och att få en mer rättvisande lagföring av det, säger Monika Carlsson vid Uppsalapolisen.

Julia Carlbaum
julia.carlbaum@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista