Phoebe Mattsson. Foto: Sanna Karlsson/SR.

Psykologstudenter lämnar Uppsala för praktik

1:52 min

Psykologstudenter tvingas lämna Uppsala. För att få sin psykologlegitimation måste studenterna göra en så kallad PTP-tjänsgöring, som är en handledd utbildningstjänst likt läkarnas AT-tjänst, men i år har fortfarande nästan inga platser utlysts i Uppsala.

Det här gör att alla nu måste söka sig bort från stan för att få en PTP-tjänst. Det här är ett orosmoment för många av psykologstudenterna som examineras om en månad, säger Phoebe Mattsson.
– Det är det vi tänker på väldigt mycket just nu. Det är häromkring det inte finns något, det är ett rejält problem, säger hon.

I Uppsala är möjligheterna att få en PTP-tjänst, just nu små. Studierektor för psykologprogrammet Johan Waara tror att det kan bli ett problem på sikt.
– Om det här är en ihållande trend är det verkligen i bra.

För psykologstudenter finns idag inget samarbete mellan universitet och landsting vad gäller PTP-platser.PTP-Tjänstgöringen kan göras på flera ställen men de senaste åren har Psykiatridivisionen på Akademiska sjukhuset varit den främsta arbetsgivaren. I år kommer endast 2-4 platser att utlysas och det är nedskärningar som är orsaken säger utvecklingschef Åsa Törnkvist. Men hon tror inte att det kan leda till problem för Uppsala i framtiden om de nyblivna psykologerna lämnar stan.
– Nej det tror jag inte. Jag tror att Uppsala alltid kommer att vara en attraktiv stad.

Sanna Karlsson
sanna.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista