1 av 6
Söderfors förfaller. Foto: Jonas Ahlman/SR.
2 av 6
Huset på Cronstedts väg. Foto: Jonas Ahlman/SR.
3 av 6
Huset på Cronstedts väg. Foto: Jonas Ahlman/SR.
4 av 6
Ett av husen i Vallgrind. Foto: Jonas Ahlman/SR.
5 av 6
Husen i Vallgrind. Foto: Jonas Ahlman/SR.
6 av 6
Ett av husen i Vallgrind. Foto: Jonas Ahlman/SR.

Hus förfaller i Söderfors

1:50 min

I Söderfors utanför Tierp står flera hus idag övergivna, sönderslagna och förfaller. Gunnar Thollander är ordförande i hembygdsföreningen i Söderfors. Vad tycker du om husens förfall i Söderfors? Kommentera här!

– Vi vill inte ha någon slum, vi vill ha ett samhälle som fungerar. Det mesta här är rivet och inuti huset är det inte bättre. Men det spelar ingen roll förresten. För det här ska bara bort, säger Gunnar Thollander.

Det har gått fyra år sedan bostadsområdet Hästhagen revs efter att stått övergivet och förfallet i nästan femton år, som ett monument över ortens glansdagar på 60- och 70-talet när det bodde nästan dubbelt så många här. Nu har det börjat dyka upp fler tomma hus som får stå och förfalla.

– Här har det ju bott vettiga människor fram tills för några år sedan. Då kom fel folk hit och sedan började eländet. De har misskött det totalt och ägare har bytts gång på gång. Den sista har väl gått i konkurs, fortsätter Gunnar Thollander.

Konstnären Maria Lewis som också är född och uppvuxen i Söderfors tror att det här påverkar ortens rykte.

– Man hör ju ofta att det samlas en del socialbidragstagare här och att det är mycket kriminalitet, men jag har aldrig märkt det, säger hon.

Och flera ortsbor tror också att hyresvärden hyrt ut lägenheter till personer som placerats där av de sociala myndigheterna. Men när vi pratar med den tidigare fastighetsägaren så säger han att han inte alls hyrt ut lägenheterna, utan att det är folk som gjort inbrott, bott där och förstört.

Enligt Tierps kommun har de inte placerat någon i husen och ifall någon annan kommun gjort det vet man inte, eftersom det då inte finns någon skyldighet att informera kommunen som bostaden ligger i. Men klart är att husen står där de står och förfaller.
– Det är ett fint och lugnt område, men det ska ju inte vara knarkare som bor här, säger Gunnar Thollander om området Vallgring där ytterligare tre hus står och förfaller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista