1 av 6
Husen i Vallgrind. Foto: Jonas Ahlman/SR.
2 av 6
Ett av husen i Vallgrind. Foto: Jonas Ahlman/SR.
3 av 6
Ett av husen i Vallgrind. Foto: Jonas Ahlman/SR.
4 av 6
Huset på Cronstedts väg. Foto: Jonas Ahlman/SR.
5 av 6
Huset på Cronstedts väg. Foto: Jonas Ahlman/SR.
6 av 6
Söderfors förfaller. Foto: Jonas Ahlman/SR.

"Stor risk kommunen får bekosta rivning av husen"

4:18 min

I morse i Upplandsnytt berättade vi ju om hus som står och förfaller i Söderfors i Norduppland och nu kommer beskedet från kommunen att det inte finns så mycket de kan göra åt husen, eftersom det är upp till fastighetsägarna att agera.

Flera ortsbor tror att hyresvärden hyrt ut lägenheter till personer genom sociala myndigheter. Men den tidigare fastighetsägaren säger att han att han inte alls hyrt ut, utan att det är folk som gjort inbrott, bott där och förstört.

Och Socialdemokraten Bengt-Olov Eriksson som är kommunstyrelsens ordförande i Tierp säger att det inte finns så mycket som kommunen kan göra åt husen.

– Det vi kan göra är att rikta förelägganden mot fastighetsägaren om upprustning, men problemet är att om man byter fastighetsägare ofta så blir ju det ett ganska trubbigt instrument, säger Bengt-Olov Eriksson (S).

Finns det något ni från kommunen planerar att göra?

– Vad gäller Vallgrind så har ju den fastighetsägaren gått ut och sagt att husen ska rustas upp och dröjer det alltför lång tid då är vi tvungna att rikta föreläggande.

Om det blir aktuellt att riva, kommer det hamna på kommunen?

– Risken är ju uppenbar om det inte finns ett konkursbo med några som helst tillgångar. Det är en process som kan ta ganska lång tid och under tiden så är ju risken att förfallet tilltar ännu mer.

Men som det ser ut finns inte mycket kommunen kan göra?

– Nej, vi har det under bevakning. Men vi har inte en jättestor handlingsfrihet om vi inte är beredda att gå in och ta kostnaden för att sanera.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista