Foto: Ingvar Karmhed/SvD/SCANPIX

Byggnadsstrejk utvidgas

"Det är en påverkan"
0:55 min

Byggnadsstrejken kommer att utökas ytterligare idag. Det stod klart under gårdagskvällen när medlingen mellan fackförbundet Byggnads och arbetsgivarna VVS Företagen och plåtslageriernas Riksförbund strandat.

I Uppland gick företaget Lennestål VVS AB ut i strejk klockan 6 i morse. Ett 30-tal personer påverkas.

På bygget av Psykiatrins hus, som varit uttaget i strejk sen i slöutet av april har strejken inte fått så stora effekter än, men bygget kan dra ut på tiden om ingen överenskommelse nås snart, enligt Thord Hägg, fövaltningsdirektör på landstinget:
– Om strejken fortsätter riskerar vi att inte kunna hålla den tidsplan vi har för att överlämna huset till verksamheten. Vi bedömer att vi fortfarande kan hantera överlämnandet om inte strejken fortsätter mer än två veckor.

Konflikten handlar om fackets krav på en ökning av arbetstidsförkortningen med sju timmar per år och höjda lärlingslöner. Lars Hammarberg är ordförande för Byggnads Mälardalen:
– Vi vill ha ytterligare sju timmar och det finansierar vi helt med den lokala potten, så det tycker vi är lite konstigt att de inte går med på den del som finansieringen redan är klar på.

I Uppsala påverkas bland annat även byggena vid Fyrishov och Gottsunda Centrum. Reporter var Johan Hedman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".