Utrikes födda överrepresenterade i vissa yrken

Studio Uppland om arbetsmarknaden för invandrare
16 min

Sverige är det land i västvärlden där det råder störst skillnad mellan inrikes och utrikes födda i hur många som har jobb. Här i länet är arbetslösheten i dag femton procent bland personer som är födda utomlands. Inom vissa yrken så är personer som kommit hit från andra länder kraftigt överrepresenterade. Ett sånt jobb är pizzabagare.

– Det är enda sättet att hitta jobb för invandrare som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, oavsett om de är utbildade eller inte. Själv är jag utbildad civilekonom, men det har jag ingen glädje av här, säger en av de pizzabagare vi träffat.

– Jag läste ekonomi i mitt land. Men jag var 33 år när jag kom hit. Det är för sent att studera, därför jobbar jag här, berättar en annan.

Enligt siffror från Statistiska centralbyrån så jobbar många som kommit hit från länder - framför allt utanför EU i restaurangkök som till exempel pizzabagare, men även som städare, taxi- och bussförare. Samtidigt är andra jobb helt dominerade av inrikesfödda. Och de pizzabagare vi har pratat med vet varför de jobbar med det de gör.

– För att man inte hade så mycket att välja på när man kom till Sverige. Mad tog det man hade.

– Du vet i Sverige är det svårt att hitta jobb. Många jag känner söker jobb med hittar inget här i Sverige.

Dessutom så är arbetslösheten, både här i länet och i hela landet, idag nästan tre gånger högre för personer som kommit till Sverige från ett annat land, än om man tittar på befolkningen i stort.

Här i länet är idag arbetslösheten femton procent bland utrikesfödda och bland de pizzabagare vi pratat med jobbar i princip ingen med det de är utbildade till.

– Naturligtvis drömmer jag om att jobba som civilekonom, inte som pizzabagare. Man försöker, men det går inte. Jag försökte i många år, men det gick inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".