Uppsala kommuns hemvist, stadshuset i Uppsala. Foto: August Bergkvist/SR.

Uppsala kommun riskerar förlora miljoner

3:05 min

Uppsala kommun har hamnat i en konflikt som gäller miljonbelopp med ett konsultföretag som kommunen anlitat. Kommunen vägrar att betala fakturor på sammanlagt två miljoner från företaget Lemontree, som i sin tur hotar med att stämma kommunen. Inom Uppsala kommun menar kritiska röster att det är kommunens eget agerande som bäddat för konflikten.

Bengt Andrén, chef för Uppsala kommuns kontor för samhällsutveckling, säger att han är besviken på företaget.

– Det är ju trist. Med Lemontrees konsulter har vi haft väldigt bra samarbete, men Lemontrees jurister har vi haft desto tråkigare samarbete med, säger Bengt Andrén.

Tvisten mellan Uppsala kommun och Stockholmsföretaget Lemontree har pågått i nära ett år men har utspelats i det fördolda.

Varken Uppsala kommun eller Lemontree har velat att tvisten skulle bli offentlig, och det är under stort motstånd som Upplandsnytt den senaste tiden arbetat med att kartlägga vad som hänt. Flera av de centrala dokumenten i ärendet har över huvud taget inte diarieförts av kommunen.

Lemontree anlitades för att utföra moderniseringar i kommunens datasystem där alla handlingar och dokument förs in. Kommunen valde att inte göra en fullständig offentlig upphandling, utan Lemontree fick i stället uppdraget via ett ramavtal som kommunen tidigare hade ingått.

Efter en tid började dyra fakturor från Lemontree att dimpa ner hos kommunen, som till slut satte stopp och vägrade betala. Och det som parterna nu har stridit om i nära ett år är frågan om vad kommunen egentligen beställde från Lemontree.

Från Lemontrees sida hävdar man att kommunen bundit sig till att köpa en rad tjänster i en offert som man skrivit på, medan kommunens tolkning av offerten är att man enbart bundit sig till en förstudie. Den som undertecknade offerten från kommunens sida var Bengt Andrén:

– Vår inställning är att det inte har gjorts nån beställning som gör att Lemontree har kunnat skicka fakturor på det sätt de gjort, säger Bengt Andrén.

Den första fakturan från Lemontree, som gällde förstudien och uppgick till två miljoner, har kommunen betalat. Men därefter har kommunen vägrat att betala tre ytterligare fakturor som Lemontree skickat, på sammanlagt två miljoner. Och Lemontree, som inte vill kommentera tvisten för Upplandsnytt, hotar att stämma kommunen för avtalsbrott.

På Uppsala kommun har alla besluten om att anlita Lemontree tagits på tjänstemannanivå, inga beslut i frågan har tagits i de politiska nämnderna, trots att det handlat om relativt stora penningbelopp.

Den modernisering av datasystemet som många ansåg nödvändig har nu uteblivit till följd av tvisten, som också riskerar att kosta kommunen ytterligare miljontals kronor vid en eventuell förlikning eller om kommunen stäms i domstol.

Kritiska röster säger till Upplandsnytt att oklarheterna om vad som beställts aldrig skulle ha uppstått om en regelrätt upphandling hade gjorts. Från Uppsala kommuns sida var det nu i stället tjänstemän dels från stadsbyggnadskontoret, dels från kommunkansliet i stadshuset, som hanterade saken.

– Med facit i hand kan jag bara tro att vi skulle ha varit tydligare, säger Bengt Andrén på Stadsbyggnadskontoret.

Medan chefen för kommunkansliet, Per Davidsson, inte alls vill kommentera det som hänt.

– Därför att kommunen befinner sig i en konflikt med en motpart, och då vill inte jag att medieuttalanden ska påverka kommunens förhandlingsposition, säger han.

Men på det sättet undviker du också frågor om din egen del i detta?

– Jag har varit inblandad, men det är inte för att skydda mig själv utan för att skydda kommunen, säger Per Davidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista