Östhammar kan få förskola på natten

Det utreds nu om en nattöppen förskola ska öppna i Östhammar. Anledningen till det här är att efterfrågan på barnomsorg på obekväm arbetstid har ökat.

Ett tiotal punkter rör barnomsorg på obekväm tid på det senaste mötet i Barn-och utbildningsnämndens arbetsutskott i Östhammar. Föräldrar ska nämligen ansöka om det en gång i halvåret.

På grund av att alltfler föräldrar efterfrågar barnomsorg utanför vanliga kontorstider har nu ett underlag tagits fram för att eventuellt gå vidare med planer på att öppna en nattöppen förskola, ett så kallat "nattis".

I dag funkar det så att det finns familjedaghem med särskilt anställd personal och det är fjorton barn på fyra olika orter som har får barnomsorg på obekväm arbetstid.

Men nu har det tagits fram ett underlag där det föreslås att en avdelning på en förskola i Gimo ska göras om så att den kan vara öppen även på nätter och helger. För att anpassa lokalerna skulle bland annat ett duchrum för 65 000 kronor och sängar o sänkläder för 11 000 kronor behövas, enligt underlaget som tagits fram.

I början av juni ska Barn- och utbildningsnämnden besluta om man ska gå vidare med den här frågan eller inte.

Julia Carlbaum
julia.carlbaum@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista