Ingången till Stadshuset, Uppsala kommuns högkvarter. Foto: August Bergkvist / SR

Uppsala kommun i miljontvist med konsultföretag

1:41 min

Uppsala kommun befinner sig i en miljontvist med konsultföretaget Lemontree. Moderaten Liv Hahne kritiserar nu kommunens tjänstemän för att hon och övriga politiker i dåvarande byggnadsnämnden inte hållits informerade om de affärer som kommunen gjorde med Lemontree, affärer som handlade om att förbättra kommunens IT-system för dokumenthantering.

- Vi som politiker har vetat att vi måste göra om systemet, men vi har aldrig efter det fått ett avtal eller några offerter, säger Liv Hahne.

- Det skulle rymmas inom vår budget. Sen har detta hänt och det är någon som överträtt sina befogenheter. Den delegation man har från nämnden att fatta beslut.

Uppsala kommuns affärer med konsultföretaget Lemontree från Stockholm har slutat i en krasch. Kommunen bröt samarbetet och har vägrat att betala fakturor på två miljoner, och Lemontree hotar i sin tur att stämma kommunen. Lemontree anlitades förra året för att skaffa ett nytt ärendehanteringssystem till det som då hette stadsbyggnadskontoret, och företaget skulle också göra förbättringar av kommunens gemensamma system.

Men det var oklart vad Uppsala kommun egentligen hade beställt, vilket ledde till oenighet mellan parterna, som alltså strider med varann nu fortfarande nära ett år senare. Och stadsbyggnadskontorets föråldrade system måste nu fortfarande användas. Liv Hahne menar alltså att ett fel har varit att politikerna inte hållits infomerade av tjänstemännen om vad som pågick, och även socialdemokraiska kommunalrådet Erik Pelling har varit ovetande om den pågående tvisten.

- Det jag kommer att göra är att lyfta det här till kommunstyrelsen och begära att vi får en ordentlig redovisning av alla turer och hur man tänker hantera det här framåt.

Tycker du att ni borde fått sådan information tidigare?

- Ja, det tycker jag. Någon information om att det pågår en tvist och att det handlar om stora belopp är rimligt att vi som bär det politiska ansvaret får.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista