Brand vid Forsby säteri söder om Knivsta. Foto: Åsa Nylander/SR

Säteribrand utanför Knivsta tros inte vara anlagd

Det finns enligt polisen inget som pekar på att branden i Knivsta i natt skulle vara anlagd. Det vcar strax före klockan två som tre stora ladugårdsbyggnader tillhörande Forsbys säteri började brinna våldsamt. Området är avspärrat och kommer att vara det fram till lördag morgon.

– Det var ju lågor på en hundra meter upp i luften och det var ju övertändt redan. Och det fanns ju gasol och acetylen och grejer, och det började ju smälla så det var bara att ta skydd. Det är arton års slit som har gått upp i rök inom loppet av ett par timmar, så det är ju ingen höjdare, berättar Mikael Nordström som arrenderar gården.

Fyra fastigheter med boende har fått evakueras. Inga människor eller djur beräknas ha kommit till skada.

– Tre av byggnaderna har brunnit ner till grunden, en större har klarat sig och ytterligare en har fått brandskador, säger Sten Andersson, operativ chef vid Räddningscentralen Stockholms län.

Har man behövt evakuera boende i området?

– Vi har evakuerat fyra fastigheter. Problemet vi har haft är att eftersom det varit verkstäder är det ett okänt antal gasflaskor där inne varav två har exploderat. Vi har spärrat av området med en radie på 300 meter och kommer att ha den avspärrningen under 24 timmar.

– De boende som är evakuerade av polisen får vänta till lördag morgon innan de kan komma hem igen.

Från polisens sida säger man att det i dagsläget är oklart hur branden startat och inte heller här kommer någon teknisk undersökning av platsen att göras förrän i nästa vecka, men så här långt finns inget som pekar på att branden skulle vara anlagd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista