Uppsala kommun diarieförde inte viktiga dokument

1:59 min

Uppsala kommun har på flera sätt försökt att hålla sin långvariga konflikt med konsultföretaget Lemontree så hemlig som möjligt, och flera av de viktigaste handlingarna i konflikten har inte diarieförts av kommunen trots att de enligt lag ska diarieföras. Per Davidsson, ansvarig för diarieföringen på kommunledningskontoret, vill ändå inte se det som ett tecken på att diarieföringen inte fungerar på kommunen.

Per Davidsson, ansvarig för diarieföringen på kommunledningskontoret, vill ändå inte se det som ett tecken på att diarieföringen inte fungerar på kommunen.

- Vad jag säger är att det är den mänskliga faktorn som arbetar, det förekommer misstag hos enskilda, dem försöker vi komma åt, säger Per Davidsson.

Upplandsnytts arbete med att ta reda på bakgrunden till miljontvisten mellan Uppsala kommun och företaget Lemontree har mötts av mycket motstånd där många ansvariga inom kommunen varit motvilliga till att berätta om det som hänt. Och det har också varit svårt att hitta de mest relevanta handlingarna, och det visade sig att flera av de viktigaste handlingarna i konflikten inte hade diarieförts. Mellan Uppsala kommun och Lemontree har under våren fyra e-postbrev utväxlats där konflikten diskuterats, inget av dem diariefördes. I stället stannade handlingarna hos chefen för kommunens juristenhet, stadsjuristen Mats Sandmark. Mats Sandmark vill inte bli intervjuad men säger till Upplandsnytt att det handlar om ett rent förbiseende. Per Davidsson kommenterar saken så här:

- Jag har pratat med stadsjuristen kring det, jag vet att handlingarna i det ärendet kommer att registreras. Är det någon i detta hus som är medveten om reglerna så är det ju faktiskt stadsjuristen, så det är inget som jag ser något märkvärdigt i.

Men om inte ens han diarieför handlingar, hur fungerar det då i övrigt?

- Stadsjuristen diarieför normalt handlingar.

Men han har ju inte gjort det i det här fallet?

- Det är en löpande skriftväxling han har haft som han har god kontroll över så att säga. Jag kan inte förklara att just de här breven inte blev diarieförda.

För vart och ett av dem ska väl diarieföras?

- De ska diarieföras, ja.

Efter att Upplandsnytt intresserat sig för skriftväxlingen uppges e-breven nu vara diarieförda. Per Davidsson ser inte bristerna i det här fallet som ett symptom på att diarieföringen generellt skulle ses som mindre viktig inom kommunen:

- Det här enskilda fallet är inte symptom på någonting. Det handlar om den mänskliga faktorn, vi har så pass mycket att göra, det händer så pass mycket, och då kan ett sånt här misstag inträffa på vägen, säger Per Davidsson. )

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista