Av förskolan Junibacken i Skokloster återstår endast ruiner. Foto: Johan Hedman / SR
SKOKLOSTER

Krismöte efter förskolebrand

Barnen som går på den nedbrunna Junibackens förskola i Skokloster kommer sannolikt att inrymmas i Slottsskolans lokaler och i bygdegården från och med nästa vecka. Det är en av slutsatserna av det krismöte som hållits i kommunen under dagen.

Förskolan totalförstördes i en eldsvåda i går kväll. Ingen människa kom till skada. Polisen misstänker att branden är anlagd.

– Larmet kom in 18.15, och när första styrkan från Skokloster kom dit var byggnaden helt övertänd, säger räddningstjänstens stabsbefäl Stefan Gunstan.

Slottsskolans rektor Gösta Karlsson säger till Upplandsnytt att situationen inför måndagen är under kontroll trots att många i personalen är chockade av händelsen, och han tror att det kommer att fungera att ha barnen i Slottsskolans och bygdegårdens lokaler tills vidare medan man jobbar med problemet.

Han säger att han är otroligt tacksam för föräldrarnas stöd efter att de uppmanats att hålla barnen hemma idag. Bara ett tiotal av Junibackens dryga 100 barn har kommit till skolan under dagen och extrainkallad personal kommer att finnas på plats under nästa vecka också, inklusive krishjälp för barnen.

Så här säger uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström om orsaken till branden.

– Ja, vi är övertygade om att branden är anlagd och där har polisen under dagen arbetat med att hämta in uppgifter kring händelsen. Kriminaltekniker kommer att undersöka platsen under nästa vecka.

– Och vi har misstankar om att det är minderåriga som ligger bakom den här branden.

Varför tror ni det?

– Jag kan inte gå in på detaljer, utan det här är uppgifter som kommit fram i samband med vårt arbete.

Och hur rubricerar ni brottet?

– Händelsen är rubricerad som mordbrand, säger Christer Nordström.

Ingen person kom till skada, eftersom byggnaden var tom när branden startade. Enligt räddningstjänstens Stefan Gunstan fanns ingen risk för spridning av branden, men 20-25 man var på plats under släckningsarbetet. En förundersökning om mordbrand är inledd, uppger Uppsalapolisen.

Vid lunchtid i dag inledde Håbo kommun ett krismöte i Skokloster om hur lokalfrågan ska lösas framöver och nu verkar det alltså som att Slottsskolan och bygdegården blir en tillfällig lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista