Uppsala slott flaggar för prinsessan. Foto: August Bergkvist/SR
Uppsala

Slottets hemliga rum öppnar

Hemliga rum på Uppsala slott öppnas i dag
1:29 min

I dag öppnas rum, som vanligtvis hålls låsta, i 15 av Sveriges maktboningar. Ett av de rum som öppnas är en gammal bastion, det försvarsverk som utgör de äldsta delarna av Uppsalas slottsområde.

– Här står vi nedanför Gunillaklockan. Många tror att det är ett stort fundament till klockan, men alla känner nog inte till att det är en bastion som är under, säger Lars-Erik Berglund, fastighetsutvecklare vid Statens fastighetsverk.

Många kanske inte vet vad en bastion är?
– Man bygger försvarsrum kopplat till murarna, och det är också kopplat till skjutvinklar så att man inte ska skjuta på varandra utan utmed murarna på olika sätt.

Nu har vi gått in här genom en liten tunnel och kommit ut i ett större rum med små gångar och ingröpningar som ser ut att ha varit fönster.

– Här inne levde och tjänstgjorde soldaterna. Det fanns kanoner här inne på den tiden också. Vi kommer att ha dramatiserade visningar här inne om Gustav Vasa och den tiden.

Mellan  11 och 16 är dörrarna till bastionen öppna.

Klara Klintbo Skilje
Klara.klintbo-skilje@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".