Bonus i Uppsalalandstinget kritiseras

Macdisi (S): ”Dåligt genomarbetat förslag”
1:31 min

Uppsalalandstingets planer på att införa bonus till personal på förvaltningar som går med plus får nu kritik från Socialdemokraternas oppositionsråd Vivianne Macdisi.

 Det finns bättre sätt att ge uppskattning till personalen, anser hon.

 – Jag tycker att det är bra med incitament, men det här förslaget tycker jag är dåligt genomarbetat. Vi tycker att personalen är värd mer än tillfälliga och osäkra bonusar. I stället måste man jobba långsiktigt för en bättre arbetsmiljö och bättre löner på sikt, säger Vivianne Macdisi (S).

Den borgerliga majoriteten i landstingets produktionsstyrelse vill på prov införa möjlighet till bonus på två förvaltningar, folktandvården och primärvården, alltså framför allt vårdcentralerna.

Tanken är att bonusen ska delas ut om förvaltningen i sin helhet går med ekonomiskt överskott, alltså inte om till exempel en enskild vårdcentral går med vinst. Vivianne Macdisi menar att det är orealistiskt att förespegla primärvården att den skulle kunna nå en bonus, när den dras med ett gammalt underskott på 53 miljoner och dessutom har ett avkastningskrav på sig på 30 miljoner.

– Som det är utformat kommer det inte att innebära några reella pengar till primärvärden, och då tycker jag att det blir lite falsk marknadsföring så att säga, säger Vivianne Macdisi.

Ordföranden för landstingets produktionsstyrelse, Ludvig Larsson, Folkpartiet, svarar att avkastningskravet för primärvården kan ändras eftersom det sätts år för år, och på sikt är han också beredd att se över om gamla underskott ska få vara ett hinder för att få bonusen.

– Man kan nog tänka sig att det ska räcka med ett positivt resultat för året så att säga, men vi börjar försiktigt nu och jag är övertygad om att primärvården har goda möjligheter att ta del av det här belöningssystemet, säger Ludvig Larsson (FP).

Förslaget går nu vidare till landstingsstyrelsen för beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".