(Arkivbild) Till den här byggnaden i Ultuna kan Hospice och kommunens boenden för vård i livets slutskede komma att flytta. Foto: Martin Hult / P4 Uppland
Landstinget

"Hospice kommer bli minst lika bra vid Geneticum"

Ludvig Larsson (FP): ”Kommer att bli minst lika bra på Geneticum”
1:28 min

Landstinget i Uppsala har nu fattat beslut om att vården i livets slutskede, hospice, ska flyttas från Kronparken till Geneticum, som ligger mitt emot Ultuna vid Dag Hammarskjölds väg.

Beslutet har fattats i landstingets produktionsstyrelse.

– Det vi har beslutat är att vi ska bilda ett palliativt centrum tillsammans med Uppsala kommun ute vid Geneticum, där det också finns möjlighet att ha en koppling till universitetet på ett bra sätt. Så den flytten från Kronparken till Geneticum har vi beslutat om, och så har vi gett i uppdrag till Akademiska sjukhuset att se över de närmare detaljerna kring hur det här ska genomföras, säger Ludvig Larsson (FP), ordförande för landstingets produktionsstyrelse. 

Uppsala kommun har redan tidigare beslutat att göra samma flytt, från Kronparken till Geneticum, för sin del av verksamheten, och landstinget är angeläget om att fortsätta att samarbeta med kommunen när det gäller vården i livets slutskede och väljer alltså därför att också flytta till Geneticum. Och flytten ska kunna ske relativt snabbt, säger Ludvig Larsson.

– Det bör kunna gå att få en inflytt under 2013.

Det har ju funnits en oro bland anhöriga till gamla och sjuka. Tror du att de kommer att bli nöjda med den här lösningen?
– Ja, jag hoppas det. Jag förstår deras oro, därför att man har en väldigt fin verksamhet på hospice i dag, inte minst har man en väldigt fin trädgård. Men det kommer att bli minst lika bra på Geneticum, det är jag helt övertygad om. Där finns väldigt vackra och unika trädgårdar i anslutning till huset, vilket vi sett som en väldigt viktig faktor för att bedriva palliativ verksamhet. Vi vet att närheten till natur och växtlighet är väldigt viktig när det gäller vård i livets slutskede.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".