Asylboendet i Marma. Foto: Thomas Magnusson/SR.

Asylboendet i Marma - ett halvår efter starten

2:56 min

Våldsbrott, stölder och sjunkande huspriser - det var några av de saker som en del boende i Marma var oroliga för när migrationsverket öppnade ett asylboende där i december förra året. Nu har det gått snart sex månader, och Upplandsnytt har tittat närmare på hur det egentligen har gått.

- Folk i allmänhet är ju less på det här att se så mycket invandrare komma här kors och tvärs som man ska föda, säger en Marmabo jag träffar.

- Det verkar som att folk inte åker ut från Marma någon gång. De är rädda att de ska ta jobben och att de ska ta deras grejer, säger en annan.

- Jag har mött dem, och jag har hejat, men jag har inte pratat med dem för de kan väl inte svenska. Men hejar gör de jämt.

Många jag möter här har en åsikt om dem som har flyttat in i huset bredvid kyrkan i Marma. Hur har det gått då, med det man oroade sig för? När det gäller brottsligheten så är det fler brott som har anmälts sedan asylboendet öppnade, jämfört med samma period de två åren innan. Enligt polisen har tio brott anmälts i Marma sedan boendet öppnade, fram till och med april i år. Inget av dem är något våldsbrott. I sex av de tio fallen finns misstänkta gärningsmän, men ingen av dem kan enligt polisen kopplas till asylboendet. Tre av de andra fallen är stölder som fortfarande är ouppklarade. Och det sista fallet handlar om hets mot folkgrupp.

En del föräldrar var oroliga för barnens säkerhet när de fick höra att det skulle flytta in främlingar så nära förskolan. Och det pratades om att hyra in vakter. Men innanför staketet som hägnar in förskolan berättar personalen för mig att inget har hänt.

Bland folk jag möter är brottsligheten fortfarande något man pratar om. Ulla Westerlind är en av få som vill ställa upp på intervju med namn. Hon bjuder in mig i sitt kök, och säger att hon tycker att folk oroar sig för mycket.
- Som överallt annars så finns det ju att de tar grejer och gör grejer som inte ska vara. Den saken är klart.

Tror du att de som kommer hit gör det i större utrsträckning än andra?
- Nej, det tror jag inte.

Vad gäller oron för huspriserna så har jag pratat med mäklare som säljer hus i Marma, och de säger att priserna ligger på samma nivå som de gjorde innan asylboendet öppnade.

När det kommer till jobben, så har de asylsökande en möjlighet att söka arbetstillstånd medan de väntar på asyl. Men ingen har gjort det hittills i Marma, enligt migrationsverket. De bor här i Marma en kort stund, sen slussas de vidare.
- Man kan ju inte sparka på någon som inte gjort något illa. Man kan ju inte rata en människa om man inte vet att det är något skumt, säger mannen jag träffade först i Marma.

Menar du att folk gjorde det från början?
- Ja, ja. Absolut. Hade förutfattade meningar. Jag har inget emot invandrarna, det är poltikerna som inte kan inse var man är på väg någonstans.

- Det är synd om många av dem som kommer hit, menar en äldre kvinna. Att de är tvungna att fly hemifrån från fattigdom och krig och elände. Vi har det ju så oförskämt bra här.


Tomas Magnusson

thomas.magnusson@sverigesradio.se

Asylboendet i Marma

Asylboendet I Marma har plats för 70 personer. Just nu bor där ett femtiotal personer. Till boendet i Marma kommer familjer med barn som inte är i skolålder.
Inne i samhället Marma bor 305 folkbokförda personer.
Huset som de asylsökande bor i hyr Migrationsverket av en privat hyresvärd. Kommunen betalar ingenting för asylboendet, staten står för alla kostnader.

Källa: Migrationsverket, Älvkarleby kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista