Den planerade vikingaparken.

Uppsala kommun sa ja till vikingapark

Maria Gardfjell (MP): ”Jag är mycket besviken”
1:39 min

Uppsala kommunfullmäktige godkände på måndagskvällen att reservera mark för vikingapark och nytt köpcentrum i sydöstra Fullerö, 1,5 km söder om Storvreta och sju kilometer från Uppsala centrum.

Efter tio års diskussioner är nu alltså detaljplanen, som godkänner bygget av nytt köpcentrum och vikingapark, klubbad av kommunen. Ett beslut som dock kan komma att överklagas.

Den borgerliga alliansen hade majoritet och även stöd av Sverigedemokraterna och detaljplanen röstades igenom utan votering.

Beslutet på måndagskvällen innebär klartecken från Uppsala kommun för ett fjärde stort köpcentrum utanför city. Etablerade externa köpcentrum finns i dag i Gränby, Boländerna och Stenhagen.

Moderata ordföranden för kommunens plan- och byggnadsnämnd, Liv Hahne, poängterade att det var tio år sen som exploatörerna tog kontakt med kommunen och berättade om sina planer. Hon var imponerad över att de hållit ut och väntat in detaljplanen.

– För tio år sedan så presenterade några glada entreprenörer en idé om en vikingapark för kommunen. Det är helt fantastiskt att de inte tappat tron på möjligheten att genomföra det, sade Liv Hahne (M) igår.

Socialdemokraterna hade ett förslag till minoritetsåterremiss och Vänsterpartiet och Miljöpartiet ett gemensamt eget, men förslagen ställdes mot varann och inget av förslagen fick därmed tillräckligt stor minoritet för en återremiss.

Partierna var medvetna om att det skulle bli så men ville markera sina ståndpunkter. Socialdemokraterna markerade i sitt yttrande att partiet inte har något emot en temapark och en hotellverksamhet i området, däremot ville partiet inte ha något köpcentrum i Fullerö. MP och V ville varken ha köpcentrum eller vikingapark.

De som kritiserade detaljplanen anklagade den styrande alliansen för att med beslutet svika kommunens miljö- och klimatmål.

– Jag är mycket besviken. Vi har ett mål som ni har fastslagit i alliansen om att minska utsläppen och ni struntar i det, sade Maria Gardfjell (MP).

Den godkända detaljplanen medger bygge av park med vikingatema, storskalig handel med galleria, en idrottsanläggning och hotellverksamhet på en yta av 350 000 kvadratmeter.

– Hur länge vill alliansen bete sig som strutsar? sade Emma Wallrup (V).

– Alltså, någon rim och reson måste det vara. Vi kan inte belasta ett enskilt projekt i vår kommun för hela världens miljöproblem, sade Liv Hahne (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".